Annons
Innehåll från RÅNGEDALA PLANTSKOLA

Rångedalas kompletta planteringsguide: Så ger du trädet bästa starten

Det är vår i luften och äntligen dags att plantera nya träd. Oavsett om du funderar på ett äppel- eller prydnadsträd är det viktigt att utgå från din trädgårds förutsättningar. Hos Rångedala plantskola finns all hjälp du behöver från idé till färdig trädgård.
Den här texten är en annons. Den är inte skriven av tidningens journalister.

Det finns några enkla saker att tänka på när man ska plantera nya träd – storlek, dränering, bevattning och hur man gräver själva gropen.

Trädgårdsmästare Joakim Svensson är ett riktigt proffs när det gäller trädgård och plantering.

– Vi erbjuder trädgårdstjänster för stora och små trädgårdar. Vi har lång erfarenhet av trädgårdstjänster för privata trädgårdar, bostadsrättsföreningar och företag. Vi hjälper till med allt ifrån planering, trädgårdsstyling, plantering, trädgårdsstädning, skötsel och beskärning, säger han.

”Jorden i din trädgård behöver nästan alltid förbättras”

Rångedala plantskola är ett gammalt familjeföretag som samarbetar med duktiga odlare runtom i Sverige och Danmark. De levererar endast plantor av hög kvalitet som passar nordiskt klimat.

Frukt- och prydnadsträd planteras enligt samma princip. De flesta trivs bäst i väldränerad och mullrik matjord, berättar Joakim Svensson.

– Den jord som finns i din trädgård behöver nästan alltid förbättras. Blanda din matjord till hälften med busk- och trädjord, eller med en blandning av lika delar barkmull och kogödsel och en näve benmjöl. Vår egen busk- och trädjord är näringsberikad med endast naturgödsel. Den blandar du i matjorden för att ge trädet en riktigt bra start.

”Pelarträd passar utmärkt i mindre trädgårdar”

Allra viktigast när du planterar ett nytt träd är att marken är väldränerad.

– Det testar du enkelt genom att fylla gropen där du ska sätta trädet med vatten. Om vattnet inte sjunkit undan efter en timme är dräneringen för dålig. Jorden behöver då luckras på djupet, säger Joakim Svensson.

Ett annat viktigt tips är att tänka minst 15–20 år framåt. Hur stort är trädet då? Och vilken form antar det när det växer? Svagväxande fruktträd och vackra pelarträd passar utmärkt i mindre trädgårdar medan kraftigt växande träd med stor krona skapar rumskänsla i en större trädgård.

– Vi hjälper gärna till med första beskärningen i butiken.

Populära prydnadsträd idag är klassikern japanskt körsbär och på senare år har även silverpäron stuckit ut rejält. Joakim Svensson har två solklara favoriter.

– Det är rönn och magnolia – vackra träd som passar fint i våra trädgårdar.

Rångedala plantskola hjälper gärna till med första beskärningen i butiken.
Rångedala plantskola hjälper gärna till med första beskärningen i butiken.

PLANTERA TRÄD RÄTT – 4 ENKLA STEG

Här är Rångedalas kompletta guide för en lyckad trädplantering. Steg för steg visar Joakim Svensson hur du gör för att ge trädet bästa förutsättningarna från start.

1. Gräva en grop. Lägg ut en vanlig trädgårdsslang i en ring, cirka 80–100 cm i diameter, direkt på gräsmattan. Skär upp med en kantskärare. Dela upp resten av ytan på samma sätt. Ta undan grässvålen med en spade. Gräv ner till 60 centimeters djup.

2. Ny näringsrik jord. Fyll på med ny matjord. Häll i 1,5–2 säckar busk- och trädjord. Blanda väl så du får en homogen blandning. Gör ett lagom stort hål med extra marginal för krukan, som legat i blöt medan du grävde.

3. Plantera trädet. Ta bort krukan och placera trädet i hålet. Se till att förädlingsstället, den lilla knölen längst ner på stammen, hamnar ovan jord. Trampa till ordentligt, så att trädet står rakt. Vattna rikligt, både en och två gånger.

4. Bind upp trädet. För att trädet ska rota sig ordentligt rekommenderas tre stolpar. Då står det stadigt oavsett vindförhållandena. Bind upp trädet med vanlig sadelgjord som du fäster med pappspik. Stamskydd skyddar trädet mot smågnagare och rådjur. Avsluta med att sprida täckbark över hela ytan.

Rångedala plantskola - Ovanligt mycket trädgård

Rångedala Plantskola med två av Sveriges mest välsorterade garden center i Borås/Lundaskog och Rångedala erbjuder ett brett sortiment av trädgårdsväxter och tillbehör i en inspirerande miljö.

Där hittar du ett noggrant utvalt växtsortiment av högsta kvalitet. Välfyllt med perenner, rosor, prydnadsbuskar, häckplantor, träd, barrväxter, säsongsväxter, krukväxter, blomsterlök och fröer. Särskilt populära är Rångedalas perenner i stora krukor som ger ett fantastiskt resultat direkt i trädgården.

I butiken i Borås hittar ni också ett stort sortiment av snittblommor och presenter som komponeras till personliga arrangemang av florister. Här finns även ett fantastiskt sortiment med krukväxter av högsta kvalitet, samt många ovanliga sorter. Självklart även krukor och inredningsartiklar.

Rångedalabutiken erbjuder ett stort sortiment av dammprodukter, såsom pumpar, fontäner, dammduk, sten, filter, tunnor, vattenväxter och näckrosor.

Denna text är en annons och är inte producerad av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se