Annons
Innehåll från LENBERGS

Planera för framtiden med Lenbergs – juridisk trygghet hela livet

Många vill inte tänka på sin död, att kärleken kanske inte varar för evigt eller vad som ska hända med deras ägodelar.
– Det är lättare att prata om sådant när man är sams. Om man väntar tills en konflikt uppstår blir det mycket svårare att komma överens, säger Elin Ammilon jurist hos Lenbergs.
Denna text är en annons producerad av Gota Media Brand Studio och inte av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se.

Familjejuridik kanske låter tråkigt. Men oavsett ålder eller familjesituation är det klokt att ha sina dokument i ordning.

– Det underlättar både för en själv och efterlevande och minskar risken för konflikter och missförstånd, säger Elin Ammilon.

Hon arbetar som jurist på den växande juridiska avdelningen hos Lenbergs. Med kontor både i Borås, Ulricehamn, Bollebygd och Herrljunga har Lenbergs stor möjlighet att hjälpa familjer i hela regionen.

– Vi är både begravningsbyrå med över 70 års erfarenhet såväl som auktoriserad fullservicebyrå, hos oss kan du få juridisk hjälp med samboavtal, testamente och äktenskapsförord med mera.

Yvonne och Patrik träffades och bodde tillsammans i Australien. När de bestämde sig för att flytta hem till Borås insåg de att de inte hade koll på regelverket i Sverige.
Yvonne och Patrik träffades och bodde tillsammans i Australien. När de bestämde sig för att flytta hem till Borås insåg de att de inte hade koll på regelverket i Sverige.

Två av dem som har tagit juridisk hjälp av Elin Ammilon är Yvonne Ohlsson och sambon Patrik Åkerström.

Hur kom det sig att ni kontaktade Lenbergs för juridisk rådgivning?

– Jag och Patrik både träffades och bodde tillsammans i Australien i 13 år. När vi bestämde oss för att flytta hem till Borås insåg vi att vi hade noll koll på regelverket i Sverige, säger Yvonne.

Hon förklarar att i Australien finns det bra skydd för sammanboende men att det gäller helt andra regler i Sverige.

Paret har inga barn och vill försäkra sig om ett efterlevnadsskydd om något oförutsett skulle hända.

– Det är vår huvudanledning. Med till exempel en bostadsrätt i Australien och sommarstuga i Skåne vill vi ha ett skydd för den av oss som överlever den andra.

”Ett vanligt missförstånd är att man tror att bara för att man är gifta eller sammanboende så ärver man varandra”

Vad är viktigt att tänka på tycker du?

– Att förstå alla regler och vad som faktiskt gäller. Speciellt om man är sambo, prata med någon. Det är väldigt viktigt att förstå att man inte har något skydd utan dokument.

Elin instämmer.

– Ett vanligt missförstånd är att man tror att bara för att man är gifta eller sammanboende så ärver man varandra. Men så är inte alltid fallet. Sambos ärver inte varandra och finns det särkullbarn – barn som inte är gemensamma, så ärver de dessutom före den efterlevande makan/maken. Därför är det viktigt att ha juridiska dokument som klargör hur man vill att saker och ting ska skötas, säger hon.

Finns det önskemål genom skrivna dokument så har i alla fall många frågetecken rätats ut.

– Det behöver inte betyda att alla anhöriga håller med, men då finns det ändå där, svart på vitt. Det är skönt för de flesta parter, ”så här tänkte mamma, brorsan”.

Man  ska inte glömma att uppdatera sina juridiska dokument regelbundet, säger Elin Ammilon.
Man ska inte glömma att uppdatera sina juridiska dokument regelbundet, säger Elin Ammilon.

Elin poängterar också att man inte ska glömma att uppdatera sina juridiska dokument regelbundet.

– Man måste se till att de fortfarande är relevanta. Livet förändras, och det som gällde när man skrev sitt första testamente kanske inte är aktuellt längre, säger hon.

Både Elin och Yvonne vill uppmana alla att ta tag i sina juridiska frågor i god tid. Det är bättre att ha koll på läget och vara förberedd än att hamna i en situation där man inte vet vad som gäller.

Elin:

– Det är ju aldrig för tidigt liksom, det kan egentligen bara bli för sent.

Juridisk expertis genom hela livet

Familjerätt och livstidsjuridik hos Lenbergs omfattar många juridiska frågor som är viktiga under ens livstid, såsom gåvobrev, framtidsfullmakter, äktenskapsförord och samboavtal.

Allt detta kan du få hjälp med hos Lenbergs utöver begravningar.

• Testamente

• Bouppteckning

• Arvskifte

• Gåvobrev

• Äktenskapsförord

• Samboavtal

• Framtidsfullmakt

• Bodelning

• Dokumentbevakning och livsarkiv

• Efterforskning av försäkring

Läs mer hur Lenbergs kan hjälpa till juridiskt

Över 70 års erfarenhet

1950 startade makarna Isa och Gunnar Lenberg sin begravningsbyrå.

25 år senare tog sonen Göran Lenberg över och numera är det hans döttrar Anna och Cecilia Lenberg som driver verksamheten.

Lenbergs har utvecklats från en traditionell begravningsbyrå till en auktoriserad fullservicebyrå som erbjuder en helhet med allt från egna lokaler för ceremonier och minnesstunder i samband med begravningar till en mängd tjänster inom familjejuridik såväl som föreläsningar och studiebesök.

Kontor finns inte bara i Borås, utan även i Ulricehamn, Bollebygd och Herrljunga.

Här kan du läsa mer om Lenbergs

Denna text är en annons producerad av Gota Media Brand Studio och inte av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se