Annons
Innehåll från Borås Elhandel

Efter mycket osäkerhet på elmarknaden – så tar du kontroll!

Hur vi ser på el har förändrats drastiskt den senaste tiden. Från något som många tagit för givet till en toppnyhet som vi behövt lära oss förstå. Konsumentens roll har blivit viktigare, vilket kan kännas svårt. Vi blickar framåt och tar kontroll tillsammans med Andréas Edlund på Borås Elhandel.
Denna text är en annons producerad av Gota Media Brand Studio och inte av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se.

Elen i våra eluttag har tidigare känts lika självklar som luften vi andas. Men den senaste tidens turbulens har tvingat fler att lära sig mer om hur elmarknaden fungerar, hur man använder el så effektivt som möjligt och vilket elavtal som passar ditt hushåll bäst, och där spelar elhandelsbolagen en viktig roll.

Elhandelsbolagen kan inte påverka priserna på elmarknaden, men de kan se till att erbjuda så bra avtal som möjligt till sina kunder och finnas vid konsumenternas sida med information om hur man använder el på ett kostnadseffektivt sätt, och hur man kan producera sin egen el. Kunskap är som bekant makt, och ju mer kunskap du som konsument har när det gäller el desto större möjligheter har du att påverka och spara.

– Även om det pratas mycket om den energikris vi befinner oss i, behöver vi alla inse att allt inte kommer gå tillbaka till hur det var tidigare, även om mycket i omvärlden kan stabiliseras och bli bättre. Vi går in i ett nytt år och nya tider med ett nytt normaltillstånd där din roll som konsument blir viktigare. Både att veta hur du bäst använder el och vilket elavtal som lämpar sig bäst för hur du lever, säger Andréas Edlund på Borås Elhandel.

”Vi står på kundernas sida, både i den här krisen och framåt”
– Vi går in i ett nytt år och nya tider med ett nytt normaltillstånd där din roll som konsument blir viktigare, säger Andréas Edlund på Borås Elhandel.
– Vi går in i ett nytt år och nya tider med ett nytt normaltillstånd där din roll som konsument blir viktigare, säger Andréas Edlund på Borås Elhandel.

Med ett Timspot-avtal har man som konsument allra störst möjlighet till kontroll över sin elförbrukning, och i förlängningen sin elräkning. Då betalar man priset elen kostar när den används.

Genom att ändra vissa vanor kan man alltså spara pengar, eftersom man kan välja att köra diskmaskinen, ladda elbilen eller tvätta kläder under dygnets billigare timmar.

Det låter kanske enkelt, men den senaste tiden har det kommit många rapporter om att konsumenter känt sig lurade av avtal med spotpriser, något som bekymrar Andréas Edlund: vi står på deras sida, både i den här krisen och framåt.

– Det är viktigt att alla elhandelsbolag redovisar alla kostnader som kommer hamna på konsumenten. Att bara redovisa spotpriset på elbörsen Nord Pool räcker inte, eftersom det inte inkluderar alla kostnader, så som energiskatt, moms och elnätskostnad, som tillsammans bildar slutpriset som konsumenten får på sin elfaktura, säger han.

– Det kan verka lite snårigt, och att välja ett elbolag som du känner att du kan lita på och som förklarar saker på ett tydligt och transparent sätt är därför viktigare nu än någonsin. Vi på Borås Elhandel har gjort en stor sak av att visa våra kunder att vi står på deras sida, både i den här krisen och framåt. För vi vet att det är svårt och vi har ett ansvar att hjälpa på de sätt vi kan; med bra avtal och viktig information. Du som bor i Sjuhärad är varmt välkommen att höra av dig till oss med dina frågor eller läsa mer på vår hemsida. Vi delar gärna med oss av vår kunskap och erfarenhet.

Kontakta ditt elhandelsbolag för att få information om ett avtal som passar dig bättre.
Kontakta ditt elhandelsbolag för att få information om ett avtal som passar dig bättre.

Timspot-avtal passar dig som:

1. Bor i villa

Storkonsumenter av el gynnas i regel mest av Timspot-avtal, till exempel om man bor i villa, har värmepump och en eller två elbilar som körs mycket.

2. Är flexibel

Om du har möjlighet att justera din vardag så att du använder el under andra tiden än de så kallade höglasstimmarna kan du spara med ett Timspot-avtal. Det kan handla om att ladda elbilen på natten eller köra diskmaskinen på förmiddagen.

3. Har koll

Med ett Timspot-avtal behöver du ha lite mer koll än om du till exempel har ett fast elpris. Spotpriserna kan variera och du behöver vara beredd på att de ibland kan sticka i väg och bli högre.

Bor du i villa och inte kan lägga om din förbrukning, på grund av till exempel uppvärmning av ackumulatortankar för varmvatten eller radiatorer, tjänar du sannolikt inte på Timspot-avtal. Kontakta ditt elhandelsbolag för att få information om ett avtal som passar dig bättre.

Var frågvis!

Idag erbjuder många elhandelsbolag olika varianter av Timspot-avtal, men ibland kan det vara otydligt vilka priser som redovisas i marknadsföring eller säljsamtal. Se till att fråga om priset som nämns är inklusive påslag, moms, skatt och elnätskostnader, så att du inte blir förvånad om priser på fakturan inte stämmer med spotpriset på elbörsen

Vilka kostnader tillkommer till spotpriset?

Spotpriset är priset som elbolagen köper in elen för. Priset för konsument blir högre eftersom det omfattar ytterligare kostnader, där många ligger utanför elhandelsbolagens kontroll. Här förklaras några av dem.

• Elcertifikat

Elcertifikatet är ett ekonomiskt stöd för producenter av förnybar el, som alla elanvändare är med och betalar.

• Påslag

Påslagen inkluderar de handelskostnader som elhandelsbolagen betalar när de handlar på elbörsen. Det inkluderar också de interna kostnader elbolagen har för att köpa och sälja el till sina kunder, samt det riskpåslag de behöver göra eftersom elen kostar olika mycket när de köper och säljer den. På en skakig elmarknad med kraftigt svängande priser blir risken väldigt stor, vilket innebär ett högre påslag.

• Energiskatt

Energiskatt är en svensk punktskatt som betalas per kilowattimme du använder. Du får en lägre energiskatt ju mindre el du förbrukar.

• Moms

Momsen är 25 procent av det totala priset för elnät, plus elhandel, plus energiskatt.

Tips!

Genom att följa ditt elhandelsbolag på sociala medier kan du få löpande information om vad som händer inom el- och energi just nu direkt i ditt flöde. På @boraselhandel hittar du elspartips, el-relaterade nyheter och information om olika elavtal.

Denna text är en annons producerad av Gota Media Brand Studio och inte av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se