Annons
Innehåll från RÅNGEDALA PLANTSKOLA

Dags att plantera ny trädgårdshäck: Här är Rångedalas kompletta planteringsguide

Drömmer du om en frodig och grön häck som skyddar trädgården från insyn? Tre saker är extra viktiga att tänka på när man planterar ny häck – plantan, grundarbetet och bevattningen.
Den här texten är en annons. Den är inte skriven av tidningens journalister.

Joakim Svensson driver sedan 15 år tillbaka Rångedala plantskola tillsammans med Pernilla Bruhn. Där finns även all hjälp du behöver från idé till färdig trädgård.

– Vi erbjuder trädgårdstjänster för stora och små trädgårdar. Vi har lång erfarenhet av trädgårdstjänster för privata trädgårdar, bostadsrättsföreningar och företag. Vi hjälper till med allt ifrån planering, trädgårdsstyling, plantering, trädgårdsstädning, skötsel och beskärning.

”Satsa på lättodlade tuja och liguster om du föredrar vintergrönt”

Börja med att undersöka som finns under markytan där häcken ska stå, är Joakims första tips.

– Det behövs minst 50 centimeter bra matjord för att häckplantorna ska växa bra och bli frodiga. Vår egen busk- och trädjord är näringsberikad med endast naturgödsel. Den blandar du i matjorden så blir det en fin bädd för häcken att växa i.

Måbär, liguster, bok, avenbok och tuja är några av de populäraste häcksorterna just nu. De är tacksamma och snabbväxande sorter som ger en tät häck. Dessa sorter säljs ofta som barrotade eller i klump och planteras företrädesvis i april och maj månad. Tuja, som är frilandsodlade och säljs med klump, är kraftigare och tätare än de som är krukodlade.

– Det går trender hela tiden. Just nu är det mycket populärt med avenbok vilken ger ett fint insynsskydd där du kan välja färdig höjd från 0,5 till 5 meter. Du som föredrar vintergrönt kan välja på exempelvis på tuja, idegran, buxbom och liguster.

”Den vanligaste orsaken till att häcken inte tar sig är vattenbrist”

Torka är häckens värsta fiende. Oavsett var man bor i vårt avlånga land.

– Den vanligaste orsaken till att häcken inte tar sig är vattenbrist. Jag rekommenderar starkt droppslang som underlättar vattningen och spar tid, säger Joakim Svensson.

Det är stor skillnad på kvalitet beroende på var man köper sina trädgårdsväxter. Rångedala plantskola är ett gammalt familjeföretag som samarbetar med duktiga odlare runtom i Sverige och Danmark. De levererar endast plantor av hög kvalitet som passar nordiskt klimat. Om du vill ha en färdig häck direkt, så finns det större plantor att tillgå.

SÅ PLANTERAR DU NY HÄCK

Här är Rångedalas kompletta guide för en lyckad häckplantering. Steg för steg visar Joakim Svensson hur du gör för att ge plantorna bästa förutsättningar från start.

1. Gräv en rejäl jordbädd. Börja med att gräva 50 cm djupt och 50 cm brett. Fyll på med bra matjord som är näringsberikad med busk- och trädgårdsjord. En säck för två löpmeter är lagom. Det är bra om man är två när man planterar häck.

2. Låt inte rötterna torka ut. Skydda rötterna från uttorkning under transporten från plantskolan och förvara i skuggan om solen är framme. Inför planteringen sätter du plantorna i en hink med vatten 10–15 minuter så de hinner suga upp ordentligt.

3. Klipp långa rötter. Nu är det dags att sätta plantorna i jorden. Klipp ner rötterna så att det inte blir ett enda virrvarr. Det är viktigt att rötterna hänger ner i jorden. 3–4 plantor per löpmeter eller 25–30 cm mellan varje är lagom. Fyll på med jord och tryck till med fötterna så att det inte finns några luftfickor och plantorna står raka.

4. Klipp ner plantorna. Planterar du måbär eller liguster ska plantorna klippas cirka 15–20 cm från marken direkt. Då blir det en fin och tät häck. Efter en månad klipper du en gång till, ungefär 10 cm ovanför första klippningen.

Rångedala plantskola - Ovanligt mycket trädgård

Rångedala Plantskola med två av Sveriges mest välsorterade garden center i Borås/Lundaskog och Rångedala erbjuder ett brett sortiment av trädgårdsväxter och tillbehör i en inspirerande miljö.

Där hittar du ett noggrant utvalt växtsortiment av högsta kvalitet. Välfyllt med perenner, rosor, prydnadsbuskar, häckplantor, träd, barrväxter, säsongsväxter, krukväxter, blomsterlök och fröer. Särskilt populära är Rångedalas perenner i stora krukor som ger ett fantastiskt resultat direkt i trädgården.

I butiken i Borås hittar ni också ett stort sortiment av snittblommor och presenter som komponeras till personliga arrangemang av florister. Här finns även ett fantastiskt sortiment med krukväxter av högsta kvalitet, samt många ovanliga sorter. Självklart även krukor och inredningsartiklar.

Rångedalabutiken erbjuder ett stort sortiment av dammprodukter, såsom pumpar, fontäner, dammduk, sten, filter, tunnor, vattenväxter och näckrosor.

Denna text är en annons och är inte producerad av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se