Annons
Innehåll från BORÅS BIL GRUPPEN

Borås Bil gruppen: ”Hos oss får du en miljövänlig och professionell bilvård”

Våren är här och det är dags att tvätta bilen efter en lång vinter med mycket vägsmuts. Att tvätta bilen hemma är inte förbjudet men långt ifrån lämpligt. Välj riktiga bilvårdsproffs med rent samvete.
– Vi var tidigt ute med biologiska reningsverk, säger Hanna Westeborn, ansvarig för Tanka och Tvätta hos Borås Bil gruppen.
Denna text är en annons producerad av Gota Media Brand Studio och inte av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se.

I Borås, Kinna och Ulricehamn har Borås Bil gruppen tvätthallar för en skinande ren bil, lacken skonas tack vare mjuka borstar. Det går att tvätta bilen alla dagar mellan 6.30 till 22 i Borås och Kinna. I Ulricehamn finns den nyaste och modernaste anläggningen som i dagarna har utökat öppettiderna. Ulricehamnarna kan nu tvätta dygnet runt, alla dagar.

”Att tvätta bilen på gatan eller garageuppfarten förstör vår vattenmiljö”

– Man vill ju få bort det här med att tvätta hemma, eftersom olja, giftiga tungmetaller och asfaltsrester kommer ner i dagvattenbrunnar. Att tvätta bilen på gatan eller garageuppfarten förstör vår vattenmiljö, det är framförallt inte bra för våra sjöar, säger Hanna Westeborn.

Skinnande rent på ett skonsamt sätt för både miljö och bil blir det hos Borås Bil gruppens tvättanläggningar.
Skinnande rent på ett skonsamt sätt för både miljö och bil blir det hos Borås Bil gruppens tvättanläggningar.

För professionella biltvättar finns det många regler och krav att följa. Borås Bil gruppen var tidigt ute med biologiska reningsverk.

– Vi återanvänder 70 procent av vattnet, det finns ju inte hur mycket färskvatten som helst, säger Hanna.

Hon har arbetat med bilar hela livet och med tvätt sedan 2015.

– Det har blivit hårdare krav genom åren, det är mycket bättre i dag. Vår leverantör Tanka i Sverige AB testar och förnyar hela tiden sina Svanenmärkta kemikalier.

Hanna säger att genom reningsverken bryts farliga partiklar ner.

– På bara de här åren runt 2020 så har vi lagt till tre reningsverk i vår koncern och bytt ut ett par. Konsumenter och myndigheter blir mer och mer intresserade av hur vi hanterar kemikalierna.

Det är lagligt att tvätta bilen hemma, men i till exempel Borås kommun uppmanas invånarna att undvika det.

Borås Bil gruppen har tvätthallar i Borås, Kinna och Ulricehamn.
Borås Bil gruppen har tvätthallar i Borås, Kinna och Ulricehamn.

”Om du tvättar bilen på gatan eller garageuppfarten rinner tvättvattnet med miljöskadliga ämnen direkt ut i Viskan, Öresjö eller någon annan sjö eller vattendrag, via en dagvattenbrunn”, står det bland annat på hemsidan.

Där förklaras också att tvättvattnet från biltvättning räknas som avloppsvatten vilket enligt Miljöbalken är förbjudet att släppa ut orenat, oavsett om tvättvattnet kommer från ett företag eller en privatperson.

”Jag är mångsysslare, det är väldigt roligt. Ingen dag är den andra lik”

Hanna är inte främmande för att själv hugga i på biltvätten. Som den gången en hästtransport körde in och lyckades tömma all gödsel.

– Då får man gå ut i stövlarna och tvätta rent. En annan gång hade en kund glömt att stänga takluckan, Hanna ler vid minnet.

– Jag är mångsysslare, det är ett väldigt roligt jobb. Ingen dag är den andra lik.

Fungerar miljövänliga tvättmedel?

– Fem år tillbaka hade jag sagt att de inte funkar, i dag finns det miljövänliga medel som bryter ner sig själva. Men jag hade fortfarande inte tvättat hemma med de här produkterna. Salter och smuts från bilen rinner av och ut med vattnet.

Borste eller inte borste i tvätten?

– Våra borstar är väldigt, väldigt fina. Borstfritt är bra för bilar med till exempel takboxar eller taxi med skyltar på taket.

Varför ska man tvätta bilen hos er?

– Vi har gjort det här i så många år så vi vet vad vi sysslar med. Vi har även ett förmånligt kort för drivmedel och tvätt samt en app. Där kan man även se hur många som står i kö, och lösa abonnemang som betalas månadsvis. Många kunder har vi haft i flera år, vi vill vara en trygg plats för dem.

Har du några tips för att tvätta bilen?

– Jag skulle säga använd den bästa tvätten i stort sett hela tiden. Då bildas även ett skyddande skikt på bilen. I torrare perioder kan det räcka med enklare tvätt.

Tvätta hos Borås Bil gruppen

• Har tvätthallar i Borås, Kinna och Ulricehamn.

• Det finns fyra olika tvättprogram att välja mellan:

• Guld, silver och brons samt ett borstlöst program.

• I Borås och Ulricehamn finns gör-det-självplatser.

• Det finns även möjlighet att lämna bilen på rekond för tvätt och städ för hand.

• Apparna Tvätta Biltvätt och CarPay ger rabatt och möjlighet till abonnemang.

Läs mer om Borås Bil gruppen här

Annons
Innehåll från BORÅS BIL GRUPPEN

Läs mer:

Missa aldrig ett däckbyte med däckhotell

Denna text är en annons producerad av Gota Media Brand Studio och inte av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se