Nyheter

Låt oss sova inatt. Snälla.

Nyheter • Publicerad 29 augusti 2008

I flera nätter har pojkarna vaknat och inte velat somnat om. Det är i synnerhet lillebror som har krävt den största omvårdnaden och tagit vår så välbehövliga sömn. Ögonen svider. Jag är kall och okristligt trött när jag får kliva ur sängen för att gå efter barnen.

Jag går och lägger mig tidigt för att klara av natten.

Runt tolvtiden hör vi lillebror första gången. Kokar välling och hoppas att han sedan ska somna gott på den. Tyvärr har den ganska ofta motsatt effekt. Lillebror blir pigg och således mycket ledsen om vi försöker lägga ner honom igen. Vi vaggar honom i famnen, sjunger och går runt i huset i någon timme. När inte detta gett någon som helst effekt tar vi över honom till vår säng. Storebror har i samma veva vaknat, vill kissa, dricka vatten och sova i vår säng. Helst vill han sedan ha hela vår dubbelsäng till sitt förfogande. Så ligger vi där, alla fyra i någon timme, innan någon av oss får nog. Ibland är det M som flyttar över till storebrors växasäng, ibland är det jag. Storebrors säng är 70 cm gånger 130 cm. Madrassen är lövtunn. Vi ligger som u:n och ryggen börjar värka efter bara några sekunder. Efter ytterligare någon timme har lillebror fått nog av storebrors sparkar i sin rygg. Han vill över till sin säng.

Vid det här laget är jag så trött att jag fått blodsmak i munnen. Tittar på klockan och inser att det är två och en halv timme kvar tills jag ska stiga upp. Funderar på om det är lönt att somna om eller om jag ska gå ner och göra något vettigt. Jag hinner sällan välja innan jag fallit in i djup sömn.

Så här är det tack och lov ganska sällan. Men vi har haft någon vecka nu med slitsamma nätter och ber till högre makter att det snart blir en förändring.

Mina tankar går till er som ständigt lever i detta. All heder och respekt får ni av mig.

Nattliga funderingar och betraktelser:

Är det typiskt manligt att inte vakna trots hårdhänta försök till väckning?

Vilken grönsak ska jag äta för att se bättre i mörker?

Varför är huset så kallt just på natten?

Vattnet smakar urk på natten.

Chips är alltid gott, oavsett vilken tid på dygnet.

Lev väl.

Alexandra Magnusson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.