Annons
Nyheter

Band camp i Riga

Nyheter • Publicerad 6 maj 2008

Tjenare !

De seanste dagarna har jag spenderat i Riga, Lettland och först och främst måste jag bara tacka alla som var med. Det var asnice.

Annons

Hela resan började med buss upp till huvudstaden och det är inte riktigt min favoritgrej så jag och min vän Felicia sov gott hela resan. Vi hoppade på båten "Vana Tallin" som visade sig vara en mindre modern båt med sovschlafar som kunde gå sönder närsomhelst där vi låg under bildäck och under vattenytan! Som tur var fanns det underhållning så som kareoke likt vilken findlandskryssning som helst och show med supersmala, cellulitfria flickor i högklackat (som förövrigt verkade vara gällande idealet i Riga också) . Om detta inte roade en så finns det ett mycket gemytligt kortspel som kallas "Bonka Bäver".. För spelregler kommentera inlägget !

Väl framme i Riga så bodde vi mitt i gamla stan där det var trängselskatt på stockholsvis. Jag blev tveksam till att Lettland verkligen skulle vara ett av Europas fattigaste länder då det stod flertalet Lexus, Mercor, några Porsche Cayene och en Hummer utanför ingången till hotellet. Eller så måste det vara extremt ute på landsbygden.

Riga är 807 år gammalt berätta våran svensktalande guide Oliga, och just under vår resa (den 4:e maj) så firar dem sin självständighet. Det var fullt av folk på alla gator och musik, dans och uppträdanden. I gamla stan fanns det tre stora kyrkor (mycket kalla) som var fina och hade en fin historia bakom sig. Shoppingen kan man inte klaga på, allt från h&m liknande affärer till "Stockmanns" som var Lettlands svar på NK. Huvudgatan pryddes av Max Mara, Marc'o Polo och liknande. Marknadsplatsen var mysig och med lite personlig charm lyckades jag pruta till mig ett par riktigt snygga bärnstensörhängen.

Det var en mycket kulturell stad med hela 113 körer i (varför jag vet detta är att en tävling liknande "körlslaget" pågick på universitetet.) och massvis med gamla kulturarv som Olga berättade om. Något man absolut inte får missa är tehuset mitt i en stor park vid floden Daugava som delar huvudstaden. (ja, lars winnerbäcks album heter också så). Chokladcaféet vi besökte där man dricker varm choklad som är så mastig, tjock och jättesmakrik. Även restaurangkedjan Lido är värt att besöka, med sina färdig gjorda bufféträtter trots att det är lite dyrt.

Jag läste innan resans avgång att Riga kallas lilla Paris och jag förstår varför (trots att jag aldrig har varit i Paris) när det var fullt av förälskade par i hela stan och det var en så mysig känsla att vara där. Trots skoskav och en liten regnskur i solskenet så ville jag se mer av denna pärla i Baltikum. Nattlivet är i full rulle, med mycket poliser, knark och prostitution kunde hittas men besök gärna Velvet som var en mycket trevlig restaurang/nattklubb med en väldigt trevlig bartender !

Jag rekommenderar starkt en trip till Riga, dock har jag inga prisuppgifter men jag har förstått att det skall vara väldigt överkomligt.

Adele Jänis
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons