7HAffärer

De satsar på att bygga ett nytt gymimperium

Kinna/Ulricehamn. Artikeln publicerades
I slutet av april var Iain Bylsma och            Craig Mulvays gym i Kinna en byggarbetsplats, men om ett par veckor är deras satsning i Sverige officiellt igång.
Foto:Mariell Dahlström
I slutet av april var Iain Bylsma och Craig Mulvays gym i Kinna en byggarbetsplats, men om ett par veckor är deras satsning i Sverige officiellt igång.

Craig är juristen och revisorn som föll för styrketräning. Iain hittar balansen mellan jobb och återhämtning under löprundorna. Tillsammans lanserar de en ny gymkedja i Sverige. Först ut är Kinna.

Om de måste välja föredrar Iain Bylsma kondistionsträning, och Craig Mulvey svettas helst vid de tunga vikterna i gymmet. Men det bästa för hälsa och välbefinnande är att slippa välja, utan att ta för sig av fysiska aktiviteter som vid ett nyttigt smörgåsbord.

För de båda australiensarna har hälsa länge varit en viktig del av livet, även om de inte alltid har vetat att de skulle syssla med intresset på arbetstid. Craig Mulvey är utbildad jurist och revisor, men trivdes inte med att sitta på ett kontor hela dagarna. När han kom i kontakt med gymvärlden kände han att det var en plats han trivdes på. Under många år arbetade han med att starta, driva och utveckla träningsanläggningar i hemlandet Australien. Så småningom lärde han känna Iain Bylsma på Anytime Fitness huvudkontor. Under några år drev de ett flertal gym tillsammans, och förra året kände de att det var dags att ta nästa steg. De ville lansera det amerikanska varumärket i nya länder.

Craig Mulvey hade sedan länge svenska vänner och har rest mycket i Sverige, och därför blev Norden ett naturligt val. I oktober förra året flyttade han och Ian till ett höstgrått Ulricehamn. Om ett par veckor öppnar deras första gym.

Craig: – Vi känner folk i Ulricehamn så därför blev det här. Nu har vi sökt lämpliga lokaler på mindre orter runtom i Sverige, och förutsättningarna i Kinna är perfekta. Just nu håller det på att byggas om och när det öppnar blir det den första av förhoppningsvis mellan 120 och 140 anläggningar i Sverige.

Iain: – Anytime Fitness koncept bygger på att det ska vara lättillgängligt och bli en naturlig del av folks liv. Det ska inte kännas som ett hinder att gå och träna, och man ska kunna komma även om man är överviktig, äldre eller är tveksam om man vågar. Vi vill skapa en familjär stämning där alla känner alla. Det som skiljer oss från traditionella gym är bland annat småskaligheten, vi har ingen reception utan platschefen kommer ut från sitt kontor och välkomnar gästerna. Alla får en personlig kontaktperson som coachar hela tiden personen är medlem.

Craig: – Och det är inte bara vad man gör på gymmet som man kan diskutera, utan all sorts träning. Den som har ett träningsarmband eller liknande kan koppla det till vår app och så kan coachen se att man till exempel har varit ute och sprungit även om man inte har gjort det på gymmet.

Iain: – Det är något jag tycker extra mycket om, eftersom jag älskar utomhusträning. Jag mår allra bäst när jag får ge mig ut och springa, det rensar hjärnan så bra. Man kan jobba mycket så länge man kommer ihåg att skapa sig tid för återhämtning.

Craig: – Svenskarna är väldigt hälsomedvetna, upplever vi. Och arbetsgivarna är välvilligt inställda till träning, vilket så klart underlättar för oss. När anställda får friskvårdsbidrag ökar chansen att de ska röra på sig. Vi kommer att samarbeta med både företag och idrottsföreningar, kanske åka ut till dem och hålla föreläsningar och kurser. Om det leder till fler medlemmar är det en bonus, men inget krav.

Iain: – Vi vet ju själva hur bra man mår efter ett träningspass, hur träning kan förbättra ens välbefinnande. Om vi kan bidra till att andra får uppleva det har vi uppnått det vi vill.

Fakta

Craig Mulvey och Iain Bylsma

Ålder: Craig 43, Iain 28

Bor: I Ulricehamn.

Fördelar med jobbet:

Craig: ”Jag vill kombinera stillasittande arbete med att få röra mig.”

Iain: ”När man vet hur träning kan förbättra ens hälsa vill man gärna sprida det till andra.”

Visa mer...