7HAffärer

Ännu inget besked om Rappsons konkurs

Borås Artikeln publicerades
Efter utförsäljningen i början av sommaren stängde Rappsons butik Herrman i Knalleland.
Foto:Kajsa Kettil
Efter utförsäljningen i början av sommaren stängde Rappsons butik Herrman i Knalleland.

Utredningen om orsaken till herrmodeföretaget Rappsons konkurs dröjer ytterligare några månader. Konkursförvaltaren kommer bland annat att undersöka personalens kritik mot hur ledningen har skött ekonomin.

I slutet av maj blev det känt att herrmodeföretaget Rappson var försatt i konkurs. Konkursen omfattade totalt fyra bolag, varav två saknade verksamhet. De övriga två, Rappson AB och Regency konfektion AB, fick lägga ner sin verksamhet.

För boråsarna är Rappson känt främst för sitt herrmode med varumärkena Rappson, Lapidus och Jacksonville. Kläderna såldes i butiken Herrman i Knalleland till strax före sommaren. Efter konkursbeskedet genomfördes utförsäljning innan butiken stängde för gott. Fem personer förlorade jobbet.

Rappsons varulager i Viskafors såldes i början av juni till Boråsföretaget Göte David, och sedan dess är all verksamhet nedlagd.

Konkursförvaltaren Anders Lewerth kunde i det tidiga skedet inte uttala sig om orsaken till Rappsons ekonomiska problem. Nu, tre månader senare, pågår utredningen fortfarande. Den väntas bli klar senare i höst. Anders Lewerth berättar att han och hans kollega samlar in information från flera håll för att skapa sig en bild av situationen.

– Redovisningen är en källa till information. Vi hör också med kunder och leverantörer och givetvis med personalen, säger han.

När BT i slutet av maj talade med några av de anställda i butiken Herrman, berättade de om försäljningssiffror som störtdykt och ett varulager som hade slutat fyllas på långt tidigare. Enligt Peter Carlquist, anställd sedan nio år, hade försäljningen inte visat röda siffror förrän för tre år sedan.

– Det senaste året har vi knappt fått in några nya kläder, och vi har tappat en och en halv miljon i omsättning, sade han då.

Han och hans kollegor arbetade sin sista dag i början av sommaren. Sedan dess har Peter Carlquist inte fått någon ny information om vad som händer med bolaget, berättade han på tisdagen.

BT sökte i maj även ägaren Pelle Gröndahl, som inte ville prata om konkursen. I går togs en ny kontakt.

Vill du kommentera det som har hänt nu några månader senare?

– Nej, jag har inget att tillägga. Det som har hänt, det har hänt. Vi får avvakta och se. Jag har inga kommentarer, säger Pelle Gröndahl.

Konkursförvaltaren uppger att det är för tidigt att säga något om orsaken till konkursen.

Personalen riktar stark kritik till hur bolagens ekonomi har skötts. Vilken betydelse kan sådana uttalanden i en utredning få?

– Det är det vi ska ta reda på, om det finns något fog för kritiken, säger Anders Lewerth.