Annons

Kajsa Kettil: Det är dags att lätta på sekretessen

Om fler gängbrott ska kunna förhindras eller lagföras måste myndigheter som polis och socialtjänst få dela mer information med varandra.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledare • Publicerad 4 augusti 2022
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Efter skjutningen på Hässleholmen tidigare i veckan sökte polisen efter bevis i området.
Efter skjutningen på Hässleholmen tidigare i veckan sökte polisen efter bevis i området.Foto: Frida Winter

Redan i början av veckan kunde det konstateras att de borgerliga partierna kan räkna med medvind i valrörelsen. Kort efter att SOM-institutet pekade ut brottsligheten som väljarnas viktigaste fråga, presenterade Moderaterna sin valkampanj. Även här hamnar kriminaliteten i topp.

Bara ett par dagar senare, på onsdagen, var det dags för partiets nästa steg, då i form av ett reformpaket med 52 punkter för att förebygga brottslighet. Listan omfattar bland annat skolan och socialtjänsten.

Annons

Förslagen gör det svårare för de rödgröna partierna att argumentera för att borgerligheten bara vill skärpa straffen utan att satsa på förebyggande insatser. Det blir nu tydligt för väljarna att en moderat regering är beredd att prioritera både och.

”Efter valet måste snacket bli verkstad, och det snabbt.”

Ännu viktigare är dock att onsdagens utspel visar att det bör gå att nå breda, blocköverskridande överenskommelser inom kriminalpolitiken oavsett om nästa regering blir röd eller blå. För på samma sätt som Moderaterna nu fokuserar på preventiva åtgärder, har Socialdemokraterna de senaste månaderna ofta framhållit att de har höjt ett 70-tal straff under sin tid vid makten.

Av naturliga skäl kommer båda sidor att förstärka sina olikheter i hopp om att framstå som väljarnas mest aptitliga alternativ. Låt gå för det, men efter valet måste snacket bli verkstad, och det snabbt.

För det brådskar. Det är veckans skjutning på Hässleholmen i Borås ett sorgligt bevis på. Då sköts en ung man och en tonårig pojke – enligt uppgifter till BT ska de vara 23 respektive 13 år gamla – och polisens hypotes är att dådet kan knytas till gängmiljö. Polisen kände till 13-åringens kopplingar till gängkriminella och befarade att han utnyttjades som springpojke. Polisen har slagit larm om pojkens situation, visar en handling från tidigare i år.

Skjutningen var inte en engångsföreteelse i Borås utan den trettonde i ordningen på bara två år. Förhoppningsvis kommer polisutredningen fram till vem som sköt och varför, så att åtal kan väckas och den skyldige dömas. Men händelsen pekar på brådskan att förhindra att liknande brott sker i framtiden.

En titt i Moderaternas 52-punktslista kan ge inspiration. Punkt fem lyder till exempel så här: ”Undanröj alla sekretesshinder mellan socialtjänst och polis.” Nästa punkt uppmanar till samverkan mellan myndigheter: ”Stärk samarbetet mellan socialtjänst, polis, skola, psykiatri och ideella insatser.”

Två saker bör dock poängteras: För det första att mycket kring den senaste skjutningen på Hässleholmen är oklart – polisen är exempelvis inte säker på om offren var de egentliga måltavlorna, och få slutsatser kring händelsen kan dras innan utredningen är klar.

För det andra är det värt att påminna om att sekretessen mellan olika myndigheter finns av en anledning, att värna individens integritet. Men när verkligheten förändras måste även staten och samhället följa efter. De senaste åren har vi sett alltför många exempel på att polis och socialtjänst har reagerat på minderåriga som glider in i den kriminella gängmiljön, men att informationen har stannat hos respektive myndighet utan att dessa har kunnat hjälpa varandra och i förlängningen den unga personen.

När barn rekryteras till en kriminell livsstil måste nya åtgärder testas. Moderaterna serverade just en uppsättning sådana förslag.

Annons
Annons
Annons
Annons