Annons

Ledare: Förbjud fimpkastning i Borås

Det finns mängder med anledningar till varför det vore bra med ett förbud mot att skräpa ned marken med fimpar. BT:s ledarsida listar de tre viktigaste anledningarna.
Publicerad 29 juni 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
När ledarsidan tar en promenad i centrala Borås hittar vi många fimpar som ligger och skräpar.
När ledarsidan tar en promenad i centrala Borås hittar vi många fimpar som ligger och skräpar.Foto: Lars Näslund

Temperaturen dansar runt 27-strecket och det är en rekordvarm sommar. Det är därför bara att passa på att njuta. Varför inte med en picknick i parken, på närmaste gräsplätten, på stranden eller vid trapporna på Sandwalls plats? Men sommartider innebär också mer nedskräpning och det finns få saker som är så trista som alla fimpar som tycks finnas i vartenda hörn.

Sedan 2011 är det möjligt för polis att på plats bötfälla den som skräpar ner. Men detta gäller inte cigarettfimpar trots att det är det vanligaste skräpet som slängs på marken. Motiveringen till detta är att lagstiftningen ska vara praktisk. Att slänga en cigarettfimp är inte lika illa som att tömma ett helt askfat. Men logiken i resonemanget lyser med sin frånvaro. Varför ska böter ges om ett glasspapper slängs på marken men inte om det slängs fimpar?

Annons

Av all nedskräpning är 80 procent tobaksrelaterat skräp. Varje år slängs en miljard fimpar, vilket räcker från Sverige till Sydafrika och tillbaka igen. Märkligt nog är just fimpar undantaget i nedskräpningslagen. Trelleborgs kommun har däremot redan infört ett förbud mot att kasta fimpar och snus på gatan. Från och med nästa år kommer nya ordningsföreskrifter att vara på plats som förtydligar detta förbud. Förhoppningen är att öka medvetenheten om problemet bland allmänheten. Borås stad borde göra detsamma och införa ett förbud mot nedskräpning av fimpar och snusprillor. Skälen till varför ett förbud vore på sin plats är många, låt oss därför nämna de tre främsta anledningarna.

1. För miljöns skull. Cigarettfimpar är farliga för naturen då filtret består av plasten cellulosaacetat som drar till sig ämnen som är farliga för naturen. Det tar ungefär ett till fem år för en fimp som slängts i naturen att brytas ner till mikroplast.

2. Skräpet påverkar djuren. När djur äter plast, som ju som sagt finns i fimpar, i stället för mat blockeras matsmältningen och djuren påverkas såtillvida att de förgiftas eller i värsta fall dör.

3. Det handlar om respekt för sin omgivning. Rökare får helt enkelt stå ut med folk omkring dem inte är särskilt förtjusta i rök eller fimpar. När man ändå förgiftar luften kan man väl åtminstone göra omgivningen en tjänst genom att inte slänga fimpen på marken och därmed bidra till att förfula miljön och förstöra för natur och djur. Skräp slänger man helt enkelt inte på marken. Punkt.

Tidigare i våras presenterade Miljöpartiet ett förslag om att alla som slänger fimpar på marken ska kunna få böter på omkring 800 kronor. Lite nyfikna är vi allt på om kommunalrådet Tom Andersson och Miljöpartiet i Borås håller med språkrören och vill driva ett lokalt förbud även här.

Poängen med ett sådant förbud är givetvis inte att vare sig betrakta rökare som kriminella eller ytterligare belasta en redan hårt ansatt polis. Det primära syftet med nedskräpningslagen är den normerande effekt den ger. Det hade därför inte varit dumt att bredda den till att även förbjuda att fimpar slängs på marken.

Annons
Annons
Annons
Annons