Utredningen läggs ned – trots tydliga bildbevis

Ulricehamn Artikeln publicerades
Foto:Privat

En skarp bild på en man som stal en parfym resulterade i en nedlagd förundersökning från polisens sida.

Allan Myhré, en av två delägare till Hallins parfymeri, är frustrerad över att tydliga bevis inte hjälper för att fånga tjuvar.

I november var en man inne i butiken Hallins parfymeri i Ulricehamn. Mannen stal en parfym och snattade en skäggolja.

Båda händelserna finns dokumenterade av det övervakningssystem som butiksägarna har satsat på.

– För fyra år sedan köpte jag utrustning för tiotusentals kronor. Butiken hade varit utsatt för flera inbrott. Även snatterier och stölder var vanliga så jag ville ha ett avancerat system, säger Allan Myhré.

En cd-skiva med bilder och filmer från stölden av parfymen, gränsen för stöld går vid 1 000 kronor, och snatteriet av skäggoljan lämnandes över till polisen i samband med att Allan Myhré gjorde en polisanmälan i mitten av november.

Allan publicerade en övervakningsbild på mannen på Facebook och fick namn och födelseår på en person som sades vara mannen på bilderna. Även de uppgifterna lämnade Allan Myhré till polisen.

I mitten av februari fick Allan ett brev från polisen där det står att förundersökningen är nedlagd. Motivering löd: Vidtagna åtgärder har inte lett till att någon kan misstänkas för brottet. Ytterligare utredning kan inte antas ändra på det.

– Jag är så otroligt frustrerad, det känns som jag har gjort hela polisarbetet men det leder inte till något. Det känns som tjuvar bara kan komma och ta saker i vår butik utan att något händer, det spelar inte någon roll om jag har tydliga bilder på tjuven.

Förundersökningen har skötts av polisen i Ulricehamn.

– Vi har haft för lite att gå på i det här fallet, vi har inte kunnat identifiera mannen på bilderna från övervakningskameran, säger Malin Kannius, inspektör på polisen i Ulricehamn.

Utan att i detalj berätta om polisens arbete säger Kannius att det finns en specialavdelning inom organisationen som arbetar med identifikation utifrån bilder. Den avdelningen ska ha varit inkopplad i ärendet.

Bilden ska även ha skickats ut internt inom polismyndigheten för att försöka nå en identifikation.

Att det handlar om ett mindre brott ska enligt Kannius inte spela någon roll.

– Vi vill lösa alla brott.

Kan du förstå att butiksägaren undrar varför han ska lägga pengar på övervakningsutrustning?

– Ja, jag förstår hans frustration helt och hållet.

Trots debaclet med att identifiera mannen på bilden från stölden på Hallins är övervakningsbilder och filmer mycket viktigt för polisens arbete, enligt Malin Kannius.

– Vid exempelvis stölder kan en film visa på händelseförloppet och det är till stor hjälp för oss när vi utreder brottet.