Ulricehamnstjejer uthängda på Instagram: "Var helt naken"

Ulricehamn Artikeln publicerades

Nakenbilder av flickor på Stenbocksskolan i Ulricehamn har spridits på det sociala mediet Instagram. Förtvivlade tjejer har vänt sig till skolledningen och gjort polisanmälan.

Kränkande bilder och kommentarer kan snabbt få mycket stor spridning på Instagram och andra medier och var orsaken till upploppet som i går morse startade vid Plusgymnasiet i Göteborg.

Instagram har också rört upp känslor i Ulricehamn sedan bilder på flickor som varit helt eller delvis nakna hamnat där. Kontot där tjejerna hängdes ut stängdes snabbt, men då hade det redan hunnit bli mycket omtalat bland ungdomar. Och åtminstone ett par av de uthängda flickorna i 15-årsåldern mådde mycket dåligt, enligt uppgifter till BT.

– Det var nakenbilder. En var helt naken och en annan hade bara typ en stringtrosa på sig, berättar en 16-årig tjej som BT möter utanför Stenbocksskolan där många elever verkar känna till vad som legat ute på Instagram den senaste tiden.

– Det var lätt att se vilka som var på bilderna och jag såg minst en som jag kände. Men förra veckan försvann dom rätt fort. Jag tror det var för att folk anmält bilderna till Instagram, säger en annan flicka på skolan.

– Någon hade tagit kort på sig själv framför en spegel. Jag tror inte hon spred den själv.

Kontot stängdes ner,men bilderna hade redan gett upphov till skvaller bland unga och det var inte bara tjejer som visats nakna som kände sig kränkta. Flickor som inte alls förekommit på Instagram drabbade av felaktiga rykten om att även de setts avklädda där.

Några tjejer som går på Stenbock vände sig till skolledningen.

– Det var ett fåtal som utsatts, men det var illa nog. De var en liten grupp som kom och man var väldigt upprörda. Så vitt jag vet gjorde flickor också polisanmälan efter att ha pratat med sina föräldrar, säger rektor Lisbeth Almér Larsson.

Hon pratade medtjejerna om hur bilder spridits. I något fall kunde man ha delat med sig till en kompis eller pojkvän, i något fall kunde en tidigare pojkvän eller någon annan kille ha kommit över bilder.

– Från skolans sida kan vi inte göra så mycket mer än att informera eleverna om att vara försiktiga och verkligen tänka sig för innan de delar med sig av bilder. Men de har ju ständigt sina mobiler och vi kan inte styra hur de använder dem, fortsätter Lisbeth Almér Larsson.

– Tonåringar är ju väldigt aktiva på sociala medier och ibland oförsiktiga. Ungdomar, kanske främst flickor, borde reflektera på vad som kan hända. Bilder som man delar med sig till andra ska kännas så säkra att man kan tänka sig att visa dem för vem som helst.

Brottsmisstanken som ligger närmast till hands är ofredande eller förtal, men om flickor under 15 år hängs ut kan det bli allvarligare rubriceringar.