Ulricehamnare död efter klätterolycka i Argentina

Borås Artikeln publicerades
Foto:Rodrigo Abd

En 28-årig man som är uppvuxen i Ulricehamn har avlidit i en klätterolycka i Argentina, rapporterar Ulricehamns tidning.

Mannen hade tillsammans med en kompis åkt till södra Argentina för att bestiga den över 3 000 meter höga toppen Aguja Poincenot. De två bergsklättrarna hittades på söndagen i mycket svår terräng långt ner på berget.

Enligt 28-åringens bror, som UT har talat med, ska de ha fallit ungefär en kilometer rakt ner.

– Vi vet inte exakt vad som har hänt men allt pekar på att de gav sig ut på söndagen. De gick till foten av berget och slog upp tältet. Vid midnatt påbörjade de klättringen och tog sig upp till sista tredjedelen av berget. Då inträffar något som gör att de faller 900–1 200 meter rakt ner, säger brodern.

Den sista kommunikationen som familjen hade med 28-åringen är ett röstmeddelande på telefon. Det spelades in för över en vecka sedan sedan vädret tvingat de två klättrarna att ställa in ett försök att nå toppen.

Sökinsatsen efter de två klättrarna sattes i gång sedan kompisens familj noterat att han inte fanns med på det flygplan som han i förra veckan skulle flyga hem med.

Enligt Ulricehamns tidning ska en grupp av erfarna klättrare nu försöka bärga de två kropparna till en plats från vilken de senare kan tas med av helikopter.