Ulricehamn kan bli utan lucia

Ulricehamn Artikeln publicerades
Foto: Henrik Montgomery/TT

Årets luciafirande är i farozonen. Både killar och tjejer behövs för att kunna genomföra den ljusa traditionen i vintermörkret, men hittills har alldeles för få anmält sig.

Den över 50-åriga traditionen med Ulricehamnsbygdens lucia riskerar att utebli i år, om inte fler anmäler sig innan måndag nästa vecka, skriver UT.

Förra året var intresset så stort att man fick hålla auditions för att ta ut ljuståget till 50-årsjubileet. I år har man långt ifrån samma problem och har fått in alldeles för få intresseanmälningar. Minst fem personer krävs för att kunna genomföra repetitioner och få till ett luciatåg i december.

Richard Hallifax från Lions i Ulricehamn är årets luciageneral. Han säger till UT att det dels är viktigt att hålla liv i traditioner, dels att pengarna man får in genom lucia går till välgörenhet. Blir det inget bygdens lucia i år så blir det heller inga pengar till välgörenhet.

– För de äldre som bor på hem så kanske det är det enda roliga som händer under hösten, då skulle vara väldigt tråkigt om vi måste ställa in luciafirandet. Det hade varit tråkigt om vi måste ställa in konserten i Ulricehamnskyrka, det är ju en välbesökt tradition.

Repetitionerna drag igång i november och sedan håller man framträdanden, främst på kvällar och helger, från första advent.