Snatterivåg kräver organisering

Ulricehamn Artikeln publicerades
Foto:Peter Lyd n/TT

Efter flera fall av snatterier i centrum på kort tid har handlarna känt oro inför de växande problemen.

I dag hålls ett informationsmöte för att hantera situationen.

Det är på Ulricehamns cityförenings initiativ som informationsmötet med polis, säkerhetssamordnare och handlare i centrum hålls i dag. En snatterivåg har gått genom centrum den senaste tiden och Josefine Härngren, handelsstrateg på Nuab med ansvar för Cityföreningen, har märkt av en växande oro bland medlemmarna.

– Ingen är ju van vid sådana här händelser och tyvärr är det något som kommer att hända igen så då kände jag att det är intressant att ha. Jag ordnar möten med olika teman och det här kändes väldigt aktuellt, säger hon.

Ungefär 30 personer kommer att delta på mötet, däribland flera handlare som tidigare inte deltagit på föreningens möten men som nu blivit drabbade av snattare och uppskattar initiativet. Enligt Josefine Härngren har flera butiksägare märkt av den växande problematiken.

– Man ska inte som butiksägare behöva vara rädd för att jobba. Det är många som är ensamma i sina butiker och när de blir stökigt på stan är det klart att det är en olustig känsla att stå själv. Den känslan vill jag verkligen ta bort.

Mötet kommer till stor del bestå av en frågestund för att reda ut vad som gäller och hur säkerheten kan ökas. Josefine Härngren har märkt av att det finns många frågor kring vad man som butikspersonal får och bör göra.

– Får man neka någon att komma in och vart ska man ringa? Förhoppningarna är att folk ska känna sig belåtna med mötet och få chans att komma med önskemål och säga hur de tycker kommun och polis ska jobba så alla känner sig nöjda.

Fakta

Snatterivågen

I början av augusti gjordes flera anmälningar till polisen om misstänkta stölder och snatterier. Det var butiker i centrala Ulricehamn som hade utsatts.

Det exakta värdet på varorna är inte fastställt och det är i vissa fall därför oklart om det rör sig om snatteri eller stöld.

Alla typer av butiker har drabbats, som en livsmedelsbutik, en klädbutik och systembolaget.

Visa mer...