Annons
Valet 2018

Skolfrågor och tillväxt i valduell i Ulricehamn

Personalförsörjning, skolresultat, snabbare bygglovsbesked och detaljplaner samt kommunens befolkningstillväxt var några ämnen i BT:s utfrågning av Mattias Josefsson (S) och Sebastian Gustavsson (M) inför valet. Men besked om vilka som ska regera tillsammans får väljarna vänta på tills valresultatet är klart.
Ulricehamn • Publicerad 23 augusti 2018
Mattias Josefsson (S) och Sebastian Gustavsson (M) frågas ut av Borås Tidnings Lars Näslund och Hanna Grahn.
Mattias Josefsson (S) och Sebastian Gustavsson (M) frågas ut av Borås Tidnings Lars Näslund och Hanna Grahn.Foto: Anne Engström

Utfrågarna Hanna Grahn och Lars Näslund från Borås Tidning lät först de två politikerna svara på varför de valt det parti de tillhörde. För Mattias Josefsson började engagemanget i arbetarrörelsen för att breddas till fler områden. Sebastian Gustavsson, som är tjänstledig från takstolsfabriken i Timmele, säger att M är ett arbetarparti och betonar främst valfrihet.

Det går bra för Ulricehamn, med stark befolkningstillväxt och låg arbetslöshet och det gör att oenigheten inte är så stor.

Annons

– Det är tufft att vara i opposition, skämtar Sebastian Gustavsson. Men visst finns det saker att förbättra.

De är överens om att en viktig fråga är personalförsörjning. Cirka 400 ytterligare personer behövs inom hemtjänst med mera och kommunen provar ny teknik för att få mer arbete av dem som arbetar. Både S och M är emot V-förslaget om kortare arbetstid till bibehållen lön i dagsläget.

– Jag är inte vänsterpartist, jag är reformist, säger Mattias Josefsson. Vi arbetar nu med rätten till heltid och vi kan inte ha flera projekt igång samtidigt.

– Vi behöver fler arbetade timmar, inte färre, säger Sebastian Gustavsson.

Byggandet behöver öka och därför måste detaljplanearbetet få fart. Båda politikerna talar om bättre kundfokus.

– Vi har skjutit till tio extra miljoner till bygg och miljö, säger Mattias Josefsson.

Det har byggts bostäder under mandatperioden men inte tillräckligt.

Andelen som går ut nian med behörighet till gymnasiet behöver öka, även om det har skett en förbättring.

– Även om vi ser problemen i nian är det i förskolan och lågstadiet vi behöver satsa, säger Sebastian Gustavsson. Vi vill öka personaltätheten där.

De är eniga om att förvaltningen ska utreda möjligheten att bygga en högstadieskola som kan ersätta de två nuvarande. Mattias Josefsson varnar för att Ätradal är en liten skola och varnar för vad som kan hända om den enda läraren som är behörig i ett ämne och får sätta betyg slutar. Nya Ulricehamns kalkyl som visar att det är billigare att renovera och bygga till än att bygga nytt avfärdar de delvis. Visst ligger det något i att det är billigare att renovera än att bygga nytt, men Sebastian Gustavsson gör jämförelsen att det är självklart att det är billigare att köpa en begagnad Volvo än en ny Porsche.

Annons

Men de är inte eniga om allt. Viss oenighet framkom i frågan om privata entreprenörer i välfärden, där M betonar valfriheten och S menar att man kan ha valfrihet även med kommunala utförare. Mattias Josefsson drog in simhallen i diskussionen.

– Jag är inte överens med M om att privatisera simhallen, säger han.

– Tanken med den moderata motionen var att prova en funktionsupphandling, inte en total privatisering, svarar Sebastian Gustavsson. Men det förslaget har röstats ner i fullmäktige så det är inte ens en valfråga nu.

När de fick frågan om vem de vill regera med efter valet gav ingen av dem ett klart besked, utan hänvisade till att väljarna avgör det.

– Vi har styrt med C och L den här mandatperioden och det har fungerat bra, men jag är öppen för att samarbeta med alla utom SD, säger Mattias Josefsson.

– Vi hoppas att det finns förutsättningar för ett borgerligt alliansstyre i Ulricehamn, säger Sebastian Gustavsson. Drömläget vore drygt 50 procent för Moderaterna.

Men även han avvaktar valresultatet.

Se hela debatten här:

Här saknas innehåll

Anne EngströmSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons