Roine Gustavsson från Hökerum hittad död – efter misshandel i Köpenhamn

Ulricehamn Artikeln publicerades
Roine Gustavsson misshandlades i ett stugområde i Köpenhamn. Han hittades senare död i en kanal. 3 bilder
Foto:Kenneth Meyer/Ekstrabladet & Privat
Roine Gustavsson misshandlades i ett stugområde i Köpenhamn. Han hittades senare död i en kanal.

En 47-årig Hökerumsbo hittades nyligen drunknad i Köpenhamn – efter att ha misshandlats svårt. Familjen, som nu kämpar för att få hem kroppen, bekräftar dödsfallet för BT.

Det var i förra veckan som en man hittades död i kanalen i Köpenhamn. Familjen bekräftar nu för BT att det rör sig om den 47-årige Hökerumsbon Roine Gustavsson, 47.

– Vi fick reda på det i tisdags, säger hans dotter Jasmine Lindström, 23, till BT.

Familjen finns nu på plats hemma hos hennes mamma som bor i Kristianstad.

– Hela familjen är samlad här nere. Det gör att vi kan stötta varandra i det här, säger Jasmine Lindström.

Roine Gustavsson var i Köpenhamn tillsammans med en kompis då de överfölls och misshandlades i ett stugområde. Kompisen fick vårdas på sjukhus och det var han som anmälde Roine Gustavsson som saknad.

Hökerumsbon hittades senare död i en kanal vid stadsdelen Christiania. Den preliminära obduktionsrapporten visade, enligt tidningen Ekstrabladet, att våld mot huvudet orsakat en blödning i hjärnan men att det var drunkning som orsakade 47-åringens död, skriver danska Ekstrabladet.

– Vi vet inte något mer än det som står i tidningarna. Vi följer det som skrivs, samtidigt är det jättejobbigt att läsa. Men det är den enda informationen som vi får, säger Jasmine Lindström.

Samtidigt menar hon att den danska polisen har varit väldigt tillmötesgående mot familjen.

– De är väldigt hjälpsamma när man kontaktar dem. De svarar på frågor och tar sig tid, säger hon och riktar samtidigt kritik mot att svenska myndigheter inte kan hjälpa familjen att få hem kroppen.

– Ulricehamns kommun hänvisade oss till en begravningsbyrå. Där sa dem att ingen svensk myndighet kan hjälpa till. Det är upp till oss att själva ordna transport. Samtidigt kan vi som privatpersoner inte åka och hämta honom, säger Jasmine Lindström.

Hon beskriver det som att de står med "bundna armar".

– Vi kommer få betala transporten själva. Han har jobbat hela livet, betalat skatt och försörjt två familjer. Det är för jävligt att man inte får mer hjälp av myndigheterna.

Familjens förhoppning är att kunna begrava Roine Gustavsson bredvid hans mamma i Fristad.

– Och vi vill inte ha hem honom i en urna. Vi vill ta ett riktigt farväl. Han är vår pappa, säger Jasmine Lindström.

Enligt danska Ekstrabladet har Roine Gustavssons kompis berättat att de blev misshandlade sedan de brutit sig in i en kolonistuga. Tidningen skriver att det på senare tid varit problem med ovälkomna övernattningar i stugorna, och att misshandeln kan ha varit ett sätt att "statuera exempel".

Efter misshandeln ska Roine Gustavsson ha slängts ner i kanalen - i vilken han senare hittades drunknad.

Två män har häktats av dansk polis, misstänkta för grov misshandel. Men de ska även vara misstänkta för mord, skriver Ekstrabladet. Männen nekar till anklagelserna.