Politikerna som fick flest kryss i Ulricehamn

Ulricehamn Artikeln publicerades
Mattias Josefsson (S), Roland Karlsson (C) och Mikael Levander (NU) fick flest personkryss i kommunvalet i Ulricehamn.
Foto: Anne Engström
Mattias Josefsson (S), Roland Karlsson (C) och Mikael Levander (NU) fick flest personkryss i kommunvalet i Ulricehamn.

Elva personer blir personvalda i Ulricehamns kommunfullmäktige när alla kryss är räknade. Mattias Josefsson (S), Roland Karlsson (C), Mikael Levander (NU) och Lars Holmin (M) är de som fått flest personröster. Nu fortsätter förhandlingarna om Ulricehamns styre, där det bland annat kan bli diskussion om den tredje kommunalrådsposten.

Socialdemokraterna tappade visserligen tre mandat jämfört med föregående val och landar på tio mandat, men Mattias Josefsson (S) har en fortsatt stark ställning bland väljarna. Med sina 324 personkryss, som motsvarar 9,78 procent av partiets röster, har han klart distanserat övriga politiker.

Valresultatet är ännu inte officiellt fastställt, men alla röster är räknade på nytt efter valnattens räkning så det bör inte blir några stora förändringar.

Elva personer uppfyllde kravet för att bli personvald, det vill säga minst fem procent av partiets röster och minst 50 röster samt att partiet får så många mandat att man kommer in i kommunfullmäktige.

 

Mattias Josefsson (S), förstanamn för Socialdemokraterna i Ulricehamn, fick 324 personkryss.
Foto: Anne Engström
Mattias Josefsson (S), förstanamn för Socialdemokraterna i Ulricehamn, fick 324 personkryss.
Roland Karlsson (C), förstanamn på Centerpartiets lista i Ulricehamn, fick 286 kryss.
Foto: Anne Engström
Roland Karlsson (C), förstanamn på Centerpartiets lista i Ulricehamn, fick 286 kryss.
Mikael Levander (NU), förstanamn för Nya Ulricehamn i Ulricehamn fick 275 kryss.
Foto: Anne Engström
Mikael Levander (NU), förstanamn för Nya Ulricehamn i Ulricehamn fick 275 kryss.
Lars Holmin (M) kryssades förbi partiets förstanamn med sina 233 personkryss.
Foto: Christer Seldevall/UT
Lars Holmin (M) kryssades förbi partiets förstanamn med sina 233 personkryss.

De personvalda politikerna i Ulricehamn är Lars Holmin (M), Wiktor Öberg (M), Roland Karlsson (C), Adela Brkic Carlsson (L), Eva B Arnesson (KD), Mattias Josefsson (S), Jan-Olof Sundh (V), Arne Fransson (MP), Niclas Sunding (SD), Mattias Bengtsson (SD) och Mikael Levander (NU).

I några fall har väljarna haft en annan uppfattning om ordningen jämfört med partiernas nomineringar. I moderaterna gick både Lars Holmin och Wiktor Öberg förbi förstanamnen Sebastian Gustavsson och blir personvalda, men eftersom partiet har åtta mandat kommer ändå de åtta första på listan in i kommunfullmäktige om än i en annan ordning. I Kristdemokraterna blev Eva B Arnesson personvald och gick förbi förstanamnet Cristina Bernevång, men båda kommer in i fullmäktige på partiets två mandat. I Sverigedemokraterna blev Niclas Sunding och Mattias Bengtsson personvalda, men partiet har sju mandat så Aila Kiviharju som stod på andra plats kommer ändå in.

Centerpartiets Roland Karlsson, Liberalernas Adela Brkic Carlsson Vänsterpartiets Jan-Olof Sundh och Nya Ulricehamns Mikael Levander blir personvalda, men de stod redan först på sina respektive listor så där blev väljarnas val bara en bekräftelse. Samma sak gäller förstås för Mattias Josefsson, som stod först på Socialdemokraternas lista.

Det är bara i Miljöpartiet som personrösterna påverkar vem som blir invald i kommunfullmäktige. Arne Fransson som var nummer nio på partiets lista fick flest personröster och lyckades kvalificera sig på både antal och procent och genom det missar Kerstin Berggren sin ordinarie plats. Förstanamnet Ingemar Basth blir däremot fortfarande ordinarie ledamot.

Nu fortsätter diskussionerna om Ulricehamns styre, som inleddes med en del sonderingar i förra veckan. Socialdemokraterna är fortsatt största parti med sina tio mandat, men Nya Ulricehamn med nio mandat har tagit kontakter med alla partier. I fördelningen av kommunalrådsposter kan det, beroende på vilken majoritet man lyckas sy ihop, få betydelse hur många röster partierna har fått. Både Centerpartiet och Moderaterna har åtta mandat vardera, men Centerpartiet har 2584 röster mot Moderaternas 2521, alltså en skillnad på 63 röster. Det kan vara avgörande för kommunalrådsposterna. Ulricehamn har tre sådana att fördela mellan majoritet och opposition.

Fakta

Personvalet i Ulricehamn

De här personerna fick flest personröster i sina partier (personvalda markerade med ett P).

Moderaterna:

Lars Holmin 233 (9,24 procent) - P

Wiktor Öberg 187 (7,42 procent) - P

Centerpartiet:

Roland Karlsson 286 (11,07 procent) - P

Mikael Dahl 86 (3,33 procent)

Liberalerna:

Adela Brkic Carlsson 100 (13,62 procent) - P

Birgit Andersson 36 (4,90 procent)

Kristdemokraterna:

Eva B Arnesson 63 (8,6 procent) - P

Frida Edberg 37 (5,05 procent)

Socialdemokraterna:

Mattias Josefsson 324 (9,78 procent) - P

Per-Ola Johansson 65 (1,96 procent)

Vänsterpartiet:

Jan-Olof Sundh 58 (7,32 procent) - P

Evelina Karlsson 27 (3,41 procent)

Miljöpartiet:

Arne Fransson 51 (10,49 procent) - P

Hanna Gundberg 29 (5,97 procent)

Sverigedemokraterna:

Niclas Sunding 196 (9,66 procent) - P

Mattias Bengtsson 125 (6,16 procent) - P

Nya Ulricehamn:

Mikael Levander 275 (9,75 procent) - P

Tobias Torsborn 117 (4,15 procent)

Visa mer...