Nakenvecka i simhallen – så blir badet ett rent nöje

Ulricehamn Artikeln publicerades
Foto: TT

Det är inte så spännande som det låter, men nakenveckan är viktig ur flera aspekter.

– Vi hoppas på att vi ska få in mycket mindre klor i vattnet och förbättra både för miljön och alla som badar, säger personalen.

Nakenveckan i simhallen handlar om att informera besökarna om vikten av att tvätta sig innan man hoppar i bassängen - och att göra det naken.

Personalen bär tröjor som uppmanar till att duscha naken och tvätta sig ordentligt och i duschrummet delar de ut tvål och duschcreme.

– Jag stod i duschen i går och informerade och förklarade varför man ska duscha utan baddräkt, varför man ska tvätta håret även om man inte tänkt doppa huvudet, säger Anne Andersson som jobbar i simhallen.

Besökare har reagerat på att det luktar mycket klor i badhuset och anledningen till det är just att man inte tvättar sig ordentligt. Rent klor luktar inte, men när det reagerar med smutsen på huden uppstår en klordoft.

– Duschar alla kan vi minska kloranvändningen och skydda både miljön och små barn som lätt kan få eksem.

Man delar även ut en lapp med information och en ”äcklig ruta”:

”Enligt branschtidningen Badmästaren kan det samlas 1,5 kilo hår och hudavlagringar, 10 liter svett, urin och saliv samt 750 000 miljarder bakterier i en simbassäng om 500 personer har badat utan att duscha före.”

– Och 500 personer har man ju på en dag i en simhall, säger Anne Andersson.