Män döms för stöld från välgörenhet

Ulricehamn Artikeln publicerades
Genrebild.
Foto: Leif R Jansson / TT
Genrebild.

Männen greps på bar gärning när de stal kläder från en container i Ulricehamn. Nu döms duon för att ha stulit från välgörenhetsorganisationer.

Det var den 8 september som männen greps när de rotade i containrar på Karlsnäsvägen i Ulricehamn. Polisen hade fått ett tips från ett förbipasserande vittne.

I männens skåpbil fanns 97 sopsäckar och 137 plast- och papperspåsar fulla med kläder, skor, väskor och leksaker. Godset vägde nästan 1,5 ton.

Männen hade åkt runt till olika återvinningsstationer i Sydsverige och plockat på sig godset. De påstod sig inte veta att det var olagligt att ta kläder och annat från återvinningsstationer.

Alla kläder som slängs på stationerna tillhör sopsorteringsbolaget och återvinningscentralerna, därför räknas gärningen som stöld.

I det här fallet tillhörde kläderna välgörenhetsorganisationerna Myrorna och Humana People to people. En representant för en av organisationerna som vittnade i rätten uppskattade att värdet på godset gick upp till 100 000 kronor.

Brottet har ett straffvärde på två månaders fängelse. Men männen, som förnekar brott, är tidigare ostraffade och döms villkorligt och får dagsböter på totalt 2 500 kronor vardera.