Annons

Långdraget fullmäktige voterade sig fram till en budget

Torsdagens kommunfullmäktigemöte präglades av budgeten för 2018 och drog ut på tiden när många ville påverka in i det sista. Däremot var det inte budgeten som det stormade kring mest.
Ulricehamn • Publicerad 23 november 2017
Foto: Louise Olsson

Stolsraden bakom ledamöternas platser var fullsatt och kvällens möte var ett av de längre under hösten. Hela sex budgetförslag har presenterats inför 2018, vilket är många jämfört med övriga kommuner i Sjuhärad.

S, C och L är i politisk majoritet och presenterade förra månaden sitt förslag där fokus låg på vård och omsorg med höjd OB inom välfärden och en rad olika punkter för att kunna behålla de sjuk- och undersköterskor som jobbar i kommunen. Man vill även satsa på så kallade utbildningsanställningar där man kan inkludera flera människor.

Annons

– Vi har bedömt helheten, hur det ser ut på hela arbetsmarknaden, säger kommunalråd Mattias Josefsson (S).

Bland de övriga budgetarna låg Nya Ulricehamns fokus på skolan och att öka lärartätheten genom höjd skatt. Även Sverigedemokraternas budget gav mycket utrymme åt skolresultaten, tillsammans med äldrevården.

Vänsterpartiet föreslår sextimmarsdagar, höjda lärarlöner och färre kommunalråd i sitt budgetförslag. I Miljöpartiets budget pratar man också om ökade medel till skolan och vård och omsorg. Man vill även satsa på landsbygdsutveckling, återvinning och återbruk.

Diskussionerna var många och långa. När klockan var 23 hade ordförande Celso Silva Goncalves fortfarande inte klubbat igenom en budget. Flera voteringar begärdes gällande såväl ändringsyrkanden som budgetförslag. Slutligen antogs inga ändringsyrkanden.

Under fullmäktigemötet ställdes även två frågor av Jan-Olof Sundh (V) som besvarades av Mattias Josefsson. Den första handlade om befolkningsskydd och hur väl rustad kommunen är när det kommer till skyddsrum och förnödenheter.

Vid den andra frågan hettade det till i fullmäktigesalen när Sundh inte var nöjd med Josefssons svar. Frågan rörde den kommunanställd som varslats om uppsägning efter att det framkommit misstanke om ekonomiska oegentligheter.

– Förvaltningen borde veta vilken leverantör det handlar om och det är väl i allmänhetens intresse att inte använda sådana leverantörer, säger Jan-Olof Sundh.

Brottsrubriceringen är trolöshet mot huvudman och en polisutredning pågår. Beroende på vad den visar menar Josefsson att kommunen tar ställning till om man behöver vida några åtgärder.

– Kommunen har primärt gjort en utredning på den här personen och så ser kommunen över sina rutiner, men du kan aldrig bygga upp ett helt vattentätt system.

När Sundh lämnar talarstolen tillägger han ”det kanske är känsligt”.

– Ja det är klart det är känsligt, att stå här och peka ut enskilda företag som kanske visar sig vara oskyldiga i en polisutredning. Vi är ingen folkdomstol, vi är en fullmäktige, säger Mattias Josefsson.

Louise OlssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons