Man från Ulricehamn anhållen för misstänkta överfallsmordet

Ulricehamn Artikeln publicerades

Polisinsatsen har varit massiv – nu kan man ha nått ett genombrott i mordutredningen.

En man i 20-30-årsåldern från Ulricehamns kommun har anhållits för det misstänkta överfallsmordet.

Enligt Ulla Brehm, presstalesperson vid polisen i region Väst, är mannen anhållen på den lägre misstankegraden, skäligen misstänkt.

– Vi hade ett beslut om hämtning till förhör och det genomfördes. Efter att man hållit förhör med mannen så anhölls han på fredagseftermiddagen, säger Brehm.

Polisen vill inte kommentera om det finns koppling mellan mannen och kvinnan, och inte heller hur den mordmisstänkte ställer sig till anklagelserna.

– Vi lämnar inte ut något som framkommit i förhöret i nuläget, säger Ulla Brehm.

Mannen är i 20-30-årsåldern och hemmahörande i Ulricehamns kommun.

Polisen vädjar fortsatt om tips och iakttagelser.

– Eftersom vi har en hel del material så är det jättebra om vi får kompletteringar. Vi är jättetacksamma om man hör av sig till oss på 114 14, säger Ulla Brehm.

Det var i tisdags som det misstänkta mordet inträffade. En kvinna i 60-årsåldern från Ulricehamn hade inte kommit hem efter en motionsrunda och anhöriga slog larm till polisen vid 18.40-tiden på kvällen. Då hade familjen sökt kvinnan via telefon utan att få något svar.

Polisen drog direkt igång en stor sökinsats vid Lassalyckan med bland annat hundpatruller och relativt omgående fann man kvinnans bil och senare även ett par glasögon som man tror tillhör henne.

Klockan 20.53 hittades kvinnan död vid tiokilometersspåret.

En förundersökning om mord alternativt dråp inleddes. Enligt Lena Matthijs, polisområdeschef i Älvsborg, låg kvinnan på ett ”onaturligt sätt” när hon hittades:

– Det var orsaken till att vi från första början misstänkte brott. Det var på sättet hon anträffades, sa hon i onsdags.

Ett stort område vid platsen spärrades av och polisen arbetade under natten och fram till sena onsdagseftermiddagen med den tekniska undersökningen.

Polisens teori är att kvinnan överfallits i spåret och sedan släpats cirka 15-20 meter åt sidan, in i terrängen.

– Vi tror att angreppet har skett i spåret, sa Matthijs.

Polisens insats i ärendet har varit massiv och stora resurser har lagts på att hitta någon misstänkt. I torsdags var ett 40-tal inblandade i utredningen.

– Det är något färre i dag, hundförarna är inte ute i skogen. Men vi har tillräckligt många utredare för det vi behöver göra, sa Lena Matthijs på fredagsförmiddagen.

Det är ännu inte helt klarlagt vad som orsakade kvinnans död – polisen väntar på svar från den rättsmedicinska undersökningen.

– Det blir tidigast nästa vecka, säger Lena Matthijs.

Tidigt uppmanade polisen till försiktighet.

– Vi har sagt att folk ska röra sig två och två och helst vara ute när det är ljust och vara observanta. Och inte gå med hörlurar, sa Matthijs på fredagsförmiddagen.

BT berättade tidigt på fredagen att polisen eventuellt skulle kalla in en specialiserad utredningsgrupp, bestående av ett 30-tal poliser, om man inte hade någon gärningsman efter helgen. Hur det blir nu när en misstänkt man är frihetsberövad är oklart.

Jonas Ekelund

jonas.ekelund@bt.se