JUST NU: Kommunen går ut med varning för bedragare

Ulricehamn Artikeln publicerades
Genrebild.
Genrebild.

Ulricehamns kommun går ut med en varning efter att brukare fått besök av personer som falskeligen utger sig för att vara från hemtjänsten.

Carin Stangel, tillförordnad verksamhetschef för äldreomsorgen, uppmanar brukare och anhöriga att vara uppmärksamma i samband med besök, vilket Ulricehamns Tidning var först med att rapportera om.

– Vi har anledning att tro att det just nu kan finnas personer i Ulricehamn som utger sig för att komma från hemtjänsten men som i själva verket lurar våra äldre, säger Carin Stangel på kommunens hemsida.

– Vår personal har alltid legitimation och känner man sig osäker så kan man be om att få titta på den, man kan även använda sig av larmet om man skulle uppleva en situation som otrygg.

BT har under de senaste veckorna uppmärksammat hur tjuvar på olika sätt lurat sig in hos äldre personer.

Vid det senaste tillfället i Borås uppgav en man att han skulle kontrollera en dörr hos ett par i 90-årsåldern. Istället stal han guldsmycken.

Två kvinnor i Boråsområdet och Ulricehamn blev av med liknande värdesaker efter att en kvinna uppgett att hon ville ha vatten.

– Det är många som bor här och jag ville vara snäll och öppnade. Jag hade inte en tanke på att hon skulle stjäla, sa en av de drabbade till BT.

Polisen har vädjat om tips på 114 14.

– Det är oerhört fula brott. Det man kan säga är att förövarna nästan alltid är bilburna och aldrig jobbar ensamma. Någon kan sitta i fordonet medan en annan utför stölden, exempelvis, sa Per-Anders Aronsson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Borås.