Kommunanställd utreds av polisen

Ulricehamn Artikeln publicerades
Foto: Axel Noren

En kommunanställd utreds av polisen efter att man fattat misstanke om pengabrott. Mannen har nu varslats om uppsägning.

– Han hade högt anseende innan det här uppdagades, säger Crister Dahlgren, verksamhetschef på fastighet.

Mannen stängdes i oktober av från sitt arbete efter att det uppkommit misstanke om allvarliga fel eller försummelser i arbetet. Avstängningens förlängdes sedan, men i samband med det sa mannen upp sig. Kommunen går nu ut med ett pressmeddelande där man skriver att det framkommit ”ekonomiska oegentligheter” som behöver utredas av polis.

– Först blir man chockad, sedan besviken och förbannad. Vi tog tag i det snabbt så nu är han borta, säger Crister Dahlgren.

Men egentligen vet ni inte hur länge det här har pågått?

– Nej, och inte hur stort det är heller.

Avstängningen gällde först två veckor i oktober, men skulle sedan förlängas till 30 januari 2018. Mannen varslades om uppsägning men sa då upp sig.

Det hela uppdagades genom att två tidningar begärde ut upphandlingar, fakturor och mejl från tre år tillbaka. Dahlgren gick igenom materialet innan det skickades ut och fattade då misstankar mot mannen. Varför uppgifterna begärdes ut vet han däremot inte.

– Ingen aning, någon har väl tipsat dem.

Mannen har varit inblandad i flera byggprojekt och ska ha varit uppskattad och omtyckt av kollegorna.

– Han gjorde ett bra jobb i övrigt med våra projekt så det blev ganska chockartat. Han hade bra anseende hos våra verksamheter som vi hjälper med lokaler och så.

Crister Dahlgren säger att det känns bra nu när mannen är borta. Man ska jobba vidare och även se över hur man kan förbättra systemen för att förhindra liknande händelser i framtiden.

– Vi litar på våra medarbetare. Vi kan inte skydda oss mot allt.