Hovrätten fastslår: 27-åring frias från mord

Ulricehamn Artikeln publicerades

Den 27-årige mannen som stod anklagad för mordet i Ulricehamn i januari friades av tingsrätten.

Nu står det klart att hovrätten fattar samma beslut.

Det var den 28 januari som händelsen inträffade i Ulricehamn. 27-åringen knackade på hos 30-åringen och ett bråk uppstod. Det slutade med att den 30-årige mannen dog.

Tingsrätten ansåg att 27-åringen handlade i självförsvar efter att 30-åringen attackerat honom med en yxa. 27-åringen drog då kniv och högg mannen flera gånger. Ett av huggen träffade i hjärtat och ledde till att han förblödde.

Hovrätten anser, precis som tingsrätten, att det faktum att 30-åringen hade yxan i handen redan när han öppnade lägenhetsdörren talar för självförsvar.

27-åringen ådrog sig själv en huvudskada, vilket också talar för självförsvar, menar hovrätten. Det faktum att en kvinna som befann sig i lägenheten har vittnat om att hon bad 30-åringen att inte öppna dörren är också en omständighet man har tagit hänsyn till.

Männen kände varandra sedan tidigare.

27-åringen uteblev från hovrättsförhandlingen i våras men häktades återigen i början av september, då misstänkt för rån mot City Gross i Borås. I samband med rånet ska han ha hotat en väktare med kniv. Hovrättsförhandlingen kunde genomföras för två veckor sedan.

Han frias också för hemfridsbrott, då 30-åringen öppnade frivilligt. Däremot döms han för snatteri och narkotikabrott.

Han står numera åtalad även för City Gross-rånet.