”Hon blir attackerad och hamnar på marken”

Ulricehamn Artikeln publicerades

Gärningsmannens sexuella dragning till äldre kvinnor var det som ledde till mordet på Lassalyckan i höstas. Han agerade själv och ströp sitt offer. Detta kunde polisen berätta under dagens pressträff.

På kvällen den 24 oktober förra året, hittas en 60-årig kvinna mördad i anslutning till ett motionsspår på Lassalyckan. Detta blir inledningen på vad polisen beskrivit som ”en av de mest omfattande mordutredningar detta polisområde har hanterat”.

Vid mordplatsen fanns en cannabisfimp och ett par handskar med gärningsmannens dna på. Detta fick polisen att i början av december dra igång en omfattande dna-topsning av tusentals män i Ulricehamn. Topsningen pågick i över en månad utan att ge något resultat. Men till slut, den 16 januari i år, topsas en 21-årig man i sitt hem.

Mannens dna visar sig matcha det som hittats vid mordplatsen och gärningsmannen är, efter tre månaders sökande, funnen. Men när polisen dagen därpå återvänder till mannens hem för att gripa honom hittas han död.

Trots att gärningsmannen hittats fortsätter utredningen. Frågorna man söker svar på är framför allt "hur?” och ”varför?”.

Ytterligare tre månader senare; igår förmiddag, håller polisen en pressträff på polishuset i Borås. Utredningen är klar och svar ska ges.

Det är ett 20-tal journalister som samlats i bänkraderna i polishusets hörsal. Längst fram sitter polisområdeschef Lena Matthijs, spaningsledare Helena Ericsson samt biträdande spaningsledare Göran Arvidsson.

– Jag har lagt ner förundersökningen idag, inleder Helena Ericsson.

Vittnen har sett gärningsmannen uppe vid Lassalyckan redan under förmiddagen den 24 oktober. Under dagen såg sammanlagt ett 10-tal vittnen gärningsmannen på olika platser av motionsspåret. Några hälsar på mannen men får inget svar tillbaka. Andra vittnen har berättat att de blivit förföljda av mannen en kort stund innan han plötsligt försvunnit. Vissa vittnen upplevde obehag när de mötte mannen.

– Det känns som att gärningsmannen följer efter de kvinnor han träffar och sedan ändrar sig och byter riktning, säger Göran Arvidsson.

Klockan halv fyra på eftermiddagen syns mannen för sista gången innan mordet begås. Fem över fyra möter ett vittne offret i motionsspåret. Enligt polisens beräkningar tar det cirka tio minuter att gå från platsen där offret senast sågs till den plats där hon mördades vilket innebär att offret mötte gärningsmannen omkring kvart över fyra på eftermiddagen.

Det har tidigare varit okänt på vilket sätt gärningsmannen mördade sitt offer. Polisen kunde under gårdagens pressträff meddela att hon blev strypt.

– Vi tror det är en händelse som sker i olika faser. Hon blir attackerad på något vis, hon hamnar på marken. Då blir hon strypt av gärningsmannen. Vår hypotes är att gärningsmannen står över henne och stryper henne. Vi har dna-spår på offrets handskar från honom. Det kommer troligtvis från hans snor eller dylikt, säger Göran Arvidsson.

Gärningsmannen drar efter detta in offret i skogen och täcker över henne med grenar, kvistar och mossa.

– Offret är inte våldtaget men gärningsmannen har hanterat kläderna på ett sätt som tyder på sexuellt beteende, säger Helena Ericsson.

Tjugo i fem stängs offrets mobiltelefon av och kastas in i skogen. Tio minuter senare syns gärningsmannen på golfbanan innan han rör sig mot sin bil och kör hem.

Exakt varför gärningsmannen begick mordet är fortfarande ett frågetecken. Han agerade ensam och hade ingen koppling till offret. Men det polisen kan berätta under gårdagens pressträff är att de i gärningsmannens webbhistorik har hittat omfattande porrsökningar på äldre kvinnor samt personsökningar på och telefonsamtal till äldre kvinnor. Utefter detta har de dragit slutsatsen att gärningsmannen haft en sexuell dragning till äldre kvinnor vilket haft betydelse för mordet.

Lena Matthijs avslutar pressträffen med en summering:

– Hade vi inte lyckats med det då hade det här traumat, som det ändå har inneburit för Ulricehamn och för de boende där, legat kvar och skapat otrygghet för lång tid framöver. [...] Vi får trots att det är så mycket tragik i det här ärendet säga att det är väldigt skönt att vi nådde slutet på det, trots att vi inte kunde åtala en gärningsman.