Häktad för barnvåldtäkt - ska ha lockat med barn hem

Ulricehamn Artikeln publicerades

En man i 20-årsåldern häktades i går vid Borås tingsrätt, misstänkt för våldtäkt på två barn och försök till våldtäkt på ett barn i Ulricehamn. Mannen ska ha lockat med sig barnen till sin bostad och begått övergreppen där.

– Han är misstänkt för att ha lockat med sig tre barn i sju till åttaårsåldern och ha tagit dem hem till sin bostad och utsatt dem för övergrepp, säger kammaråklagare Louise Eriksson.

Häktesförhandlingarna hölls innanför stängda dörrar på grund av förundersökningssekretess och brottets karaktär. Och mannen, som greps i måndags, nekar till alla misstankar. Han skakade på huvudet och vände ner blicken när åklagaren läste upp sin häktningsframställan.

Kammaråklagare Louise Eriksson vill inte gå in på detaljer i fallet, eftersom hon menar att det kan försvåra utredningen. Men hon berättar att misstankarna gäller ett enskilt tillfälle och att det inte ska finnas någon relation mellan barnen och mannen.

Vad innebär det att han nu har blivit häktad?

– Det innebär att jag har fram till den tredje maj på mig att tillsammans med polisen, genomföra kompletterande utredningsåtgärder och ta ställning kring om de bevis som finns räcker för att väcka åtal. Det är en skyndsam utredning.

Som skäl för häktning menade rätten bland annat att det misstänkta brottet är så pass allvarligt att det inte ger lägre straff än två års fängelse.

– Preliminärt kan jag bara konstatera att tingsrätten delar mina misstankar om att skäl till häktning finns. Om de räcker till att väcka åtal, eller till en fällande dom, återstår att se, säger Louise Eriksson.

Christer Svedberg, försvarsadvokat, har dock flera invändningar mot misstankarna.

– Han förnekar brott och tillbakavisar samtliga misstankar, han förekommer inte alls i sådana här sammanhang och är förtvivlad över att ha blivit häktad, säger mannens försvarsadvokat Christer Svedberg.

20-åringen har dock tidigare blivit dömd för stöld vid två tillfällen.

– Nu pågår utredningen och vi har gjort invändningar som vi vill ska utredas ytterligare, säger han.

De misstänkta brotten ska troligtvis ha skett utanför skoltid.

– Det här är inget för kommunen. Som jag ser det är det en polissak, säger Helén Claesson, chef för lärande, välfärd och samhällsutveckling i kommunen.

Även Anne-Marie Stenson, verksamhetschef för skolområde centrum/syd, hänvisar till polisen.

– Jag har hört om det här via media, men har inga kommentarer. Är man orolig får man vända sig till polisen. Så säger jag i?dag, kanske ser det annorlunda ut på måndag.