Ex-rektor från Ulricehamn lättad

Ulricehamn Artikeln publicerades

Stefan Kristoffersen var rektor på Lundsberg i 2,5 år.

Hans spontana reaktion om att skolan nu tvingas stänga:

– Äntligen.

Efter att ulricehamnaren sa upp sig som rektor 2000 har stark kritik riktats mot skolan från flera håll, bland annat i ett uppmärksammat reportage i SVT:s Uppdrag granskning.

– Skolledningen och styrelsen har sagt att det är åtgärdat och att det inte händer. Det har varit en frustration för mig som vet vad som ligger bakom att de har haft mage att förneka. Därför var det på ett sätt bra att den tragiska strykjärnshändelsen inträffade, säger Stefan Kristoffersen.

Styrelsen består av tidigare elever och föräldrar. Det tror Stefan Kristoffersen är en nyckel till oviljan att ta itu med problemen.

– De själva har varit utsatta men också varit förövare. Då blir du också försvarare för att rädda ditt eget skinn.

Röster om att stänga internatskolan – där många från det övre samhällskiktet har fått sin gymnasieutbildning genom åren – har höjts flera gånger, bland annat efter den färska strykjärnshistorien.

– Jag är glad att skolinspektionen nu vågar ta det här beslutet. Jag är också lättad för elevernas skull. Nu kan de få möta en ny skola någon annanstans där de kan få en lugn och trygg skolgång.

Traditionens makt är stor på skolan som fortfarande inte har genomfört du-reformen som resten av Sverige gjorde för 40 år sedan. Stefan Kristoffersens tid på den mytomspunna internatskolan slutade på ett möte med styrelsen där han presenterade förslag på förändringar i värdegrundsarbetet.

– Styrelsen sa på sittande möte att de vill ha det som det alltid har varit. Då sa jag upp mig.

Stefan Kristoffersen, som i dag är rektor för Uddetorp naturbruksgymnasium i Skara, är starkt kritisk mot skolledningen och styrelsen även om han samtidigt understryker att den pedagogiska verksamheten, på dagtid, på Lundsberg är bra.

– Våldet sker i boendemiljön på kvällstid.

Kan Lundsberg någonsin öppna igen?

– Det vet jag inte. I så fall i en helt ny regi och anda. Skolan får absolut inte öppnas under de premisser som rått fram till nu.