Efter branden - ägarna river Sjögunnarsbo

Marbäck Artikeln publicerades
Det gamla sanatoriet Sjögunnarsbo i Marbäck blev illa åtgånget i sommarens våldsamma brand. Hela taket brann.
Foto: Anne Engström
Det gamla sanatoriet Sjögunnarsbo i Marbäck blev illa åtgånget i sommarens våldsamma brand. Hela taket brann.

Det gamla sanatoriet Sjögunnarsbo i Marbäck kan inte räddas efter sommarens storbrand. Nu har ägarna fått rivningslov och nästa sommar är byggnaden borta.

Vid 02.30-tiden natten till söndagen den 22 juli i år utbröt en brand i det gamla sanatoriet Sjögunnarsbo i Marbäck. När räddningstjänst och polis kom till platsen var byggnaden övertänd och branden hade gått igenom taket. Huvudbyggnaden hade då stått tom i flera år.

Redan dagarna efter branden konstaterades att byggnaden var så skadad att den var farlig att vistas i på grund av rasrisk. Jens Helgesson på Weland stål, som äger Sjögunnarsbo, säger till Ulricehamns Tidning att företaget nu i samråd med försäkringsbolaget har beslutat att riva byggnaden. Med det var ett svårt beslut.

– Det är ett gammalt och fint hus, men med tanke på skadorna fanns inte mycket att välja på, säger Jens Helgesson till UT.

Sjögunnarsbo byggdes som sanatorium för tuberkulossjuka och invigdes i juni 1916. Byggnaden var ritad av arkitekt Ivar Tengbom (1878–1968), som även bland annat har ritat rådhuset i Borås. Efter att byggnaden hade använts som sjukhem, hälsohem och äldreboende köptes den för 700 000 kronor av Ulricehamns kommun 1998. Weland stål köpte fastigheterna för 2,9 miljoner kronor.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.