Ebbe flög ur husbilen på riksväg 40 – nu är han borta

NITTA Artikeln publicerades
Ebbe är knappt sex månader gammal. Han sprang till skogs när han föll ur husbilen.
Foto: privat
Ebbe är knappt sex månader gammal. Han sprang till skogs när han föll ur husbilen.

När Yvonne Sköld och hennes man stannade i Ulricehamn trodde de inte sina ögon. I kattburen där de hade placerat två katter fanns bara en kvar.

Det hela inträffade i fredags, alltså fredagen den 13:e. Paret Sköld hade varit i Härryda och hämtat två stycken fem månader gamla kattungar.

På vägen hem till Norrtälje tog de en planerad paus i Ulricehamn och upptäckte att buren, som fortfarande var stängd, bara innehöll en av de två katterna.

– Vi letade i hela bilen, till och med i tanken. Vi trodde ett tag att han hade försvunnit i toaletten. Vi kunde inte fatta vad som hade hänt, säger Yvonne Sköld.

Nästa teori var att han trots allt hade försvunnit före avresan från Härryda.

– Vi stod utanför bilen och pratade med dörren öppen.

Lappar sattes upp och det letades i Härryda.

En bilist som berättade för P4 Sjuhärad om en ovanlig upplevelse på motorvägen gav den avgörande pusselbiten i försöken att förstå vad som inträffat. Katten hade tagit sig ut genom takluckan, ramlat ned på vägen och sedan sprungit till skogs.

Olyckan var framme strax efter Rångedalamotet i riktning mot Ulricehamn.

Här försvann Ebbe:

Vittnesmålet i radion nådde efter ett tag Norrtälje och långsamt började det gå upp för paret Sköld exakt vad som hade hänt.

– Gallret i buren var lite hemmagjort, så det har han lyckats krångla sig ur. Sedan måste han ha klättrat på duschen, klängt i handtaget till takluckan och därigenom öppnat den. Så fort man lättar på trycket så åker den igen.

Vittnesuppgifterna om att katten efter fallet sprang bort från vägen ger hopp om att hitta Ebbe vid liv.

– Det finns helt otroliga människor som har engagerat sig och satt ut matfällor med en gång. Det har också gjorts massor av delningar av efterlysningen på Facebook.

Hur har dagarna efter Ebbes försvinnande varit?

– Väldigt jobbiga. Man tänker mycket. Kan en katt klara ett sådant fall? Katter är ju mjuka och har nio liv så vi hoppas att det finns en liten chans.