Debut med musikalisk mus

Ulricehamn Artikeln publicerades

– Jag fick skivorna i förra veckan, säger Birgitta Fernström som debuterar med sin första cd-bok för barn.
Det är en saga om att tro på sin egen förmåga och ha mod att lyssna till sitt hjärta.

Birgitta Fernström bor i Borås och är utbildad lärare, sångare och skådespelerska. Hon var under många år ansvarig för teaterinriktningen på Tingsholmsgymnasiet.
– Ingegerd och jag träffades när hon gjorde scenografin till en teaterpjäs jag regisserade, Blodsbröder. Sedan gjorde hon scenografin till våra musikaler på skolan, säger Birgitta.

Konstnär Ingegerd Härgestam bor i Blidsberg och har på heltid hand om bild och formgivning på estetiska programmet på Tingsholmsgymnasiet.
Birgitta och Ingegerd har stor respekt för varandras arbete och umgås privat när de hinner. Båda har många järn i elden. Birgitta repeterar just nya program med tänkvärd sång och text tillsammans med pianisten Leif Lundberg och förutom att undervisa arbetar Ingegerd just nu med konstrundan i Sjuhärad.
– Idén om musen Ebba kom Birgitta med för några år sedan så jag hade börjat fundera på en illustration, säger hon.

Birgitta skickade in sin cd-saga till ett bokförlag och de nappade direkt. Sedan gick allt väldigt fort och Ingegerd hade inte lång tid på sig att komma med sin illustration.
– När jag kommer med en idé till Ingegerd så blir det ännu bättre än jag tänkt mig, vi förstår varandra väl, säger Birgitta.

Att det blev en cd-inspelning och inte en bok beror på att hon ville läsa in sagan själv och målsättningen är att få barn att lyssna.
– Allt går så fort nuförtiden, det bästa betyget på en föreställning är inte om barnen skriker och ropar, det är om man ser att de faktiskt lyssnar, tycker hon.

Sedan Birgitta pensionerades i våras har hon inte dragit av på arbetstakten och säger att hon har svårt att gå på halvfart.
– Jag vet inte hur jag skulle leva om jag inte skulle jobba. När man jobbar i skolan är det inte du som gäller, det är eleverna och det är vansinnig roligt och utvecklande att se dem växa. Men var sak har sin tid. Nu kan jag bestämma mer över min tid.

Birgitta kommer att presentera sin cd-saga på årets bokmässa i Göteborg.
– Om det blir en fortsättning får jag se, men jag har lite idéer.