Arvidsson: ”Det kom som en chock för dem”

Ulricehamn Artikeln publicerades
Foto: Thomas Johansson/TT

Mordet på den 60-åriga kvinnan begicks av en 21-årig man från Ulricehamns kommun. Polisen avslöjade igår att han hade ett narkotikamissbruk. Vad det hade för betydelse för mordet är dock oklart.

Han bodde tillsammans med sin pappa i Ulricehamns kommun. Mamman är avliden sedan några år tillbaka. Den 21-åriga mannen kunde enligt hans kompisar inte misstänkas vara gärningsmannen.

– När vi pratar med kompisar och sånt så finns det ingen av dem som har sagt att den här personen är gärningsman, eller att de misstänkt att han är gärningsman, säger biträdande spaningsledare Göran Arvidsson.

Mannen hade missbrukat narkotika men ingen vet riktigt hur utvecklat hans narkotikamissbruk var och han förekommer inte heller i polisens register.

– När vi pratar med hans kamrater, hans vänner och hans anhöriga så är det väldigt få som vet om hur utvecklat missbruket egentligen var. Så det kom som en chock, säger Göran Arvidsson.

Polisen är även osäker på vad missbruket har haft för betydelse när det kommer till brottet.

– Det är jättesvårt att säga. Men vi tror inte det är den största orsaken, utan den största orsaken är att han hade ett driv att göra någonting.

Under förundersökningen gick polisen igenom gärningsmannens webbhistorik. Där fann de att han genomfört omfattande porrsökningar på äldre kvinnor. Både före och efter mordet. Han hade även gjort sökningar på äldre kvinnor på upplysningssidor samt ett stort antal telefonsamtal som kunde kopplas till dessa sökningar.

Gärningsmannens webbhistorik ger även en inblick i hans tankebanor efter mordet. Utöver att porrsökningarna fortsätter har han efter att ha blivit kallad till topsning den 14 januari sökt på fraser som ”har alla olika dna” och ”dna olika fast man är släkt”.

– Dagen efter, den 15, ringer han för att boka en tid och direkt efter det fortsätter han söka, säger spaningsledare Helena Ericsson.

Han söker då på ”dna lassalycka mordet” och ”kan fuska på ett dna test”. Klockan 12:40 samma dag ska han topsas på polisstationen men dyker aldrig upp.

Den 16 januari åker en polispatrull hem till mannen och topsar honom. Därefter söker mannen på ”hur ofta blir dna test fel” och ”hur lång tid tar dna analys från polisen”.

Dagen därpå, den 17 januari, hittas han död.

Gärningsmannen rörde sig även kring Lassalyckan under veckorna som ledde fram till mordet, både ensam och tillsammans med kompisar.