Änder förorenar badplats - nu vill kommunen ha skyddsjakt

Ulricehamn Artikeln publicerades
Spillning från änder är orsaken till att vattnet vid Sturebadet är olämpligt att bada i.
Foto: Lovisa Hansson/UT ARKIV
Spillning från änder är orsaken till att vattnet vid Sturebadet är olämpligt att bada i.

Ett stort antal gräsänder har ställt till problem på Sturebadet vid Åsunden i centrala Ulricehamn. Nu har kommunen satt in extra städinsatser.

Mängden gräsänder vid Åsunden har ökat den senaste tiden och området kring Sturebadet blir förorenat av spillning. Nu meddelar Ulricehamns kommun att vattnet vid senaste provtagningen visade en hög andel skadliga bakterier från fågelspillning. Ett extra vattenprov har tagits och resultatet väntas nästa vecka.

– Vi har satt in extra städning av Sturebadet, säger Hans-Åke Nilsson, enhetschef park och skog, i ett pressmeddelande. Varje dag tittas stranden över och krattas vid behov, gräsmattan kommer sopas flera gånger i veckan. Trots detta är det svårt att hålla jämn takt med änderna.

Kommunen vädjar till allmänheten att inte mata fåglarna, så att antalet hålls nere. Man har även ansökt hos länsstyrelsen om skyddsjakt i syfte att skrämma änderna så att de väljer andra boplatser. Skyddsjakten kommer att ske vid tider då Sturebadet är som minst besökt av människor.

Tidigare i veckan satte Ulricehamns kommun upp meddelanden att man avråder från bad på grund av dålig vattenkvalitet och sommarlovsaktiviteten Sommarvågen, som håller till vid Sturebadet avstår tills vidare från vattenaktiviteter. Bland annat kör de sina bubble balls på land i stället tills vattnet åter är godkänt.