TT-Utrikes

Zimbabwes president lockar vita röster

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Valen den 30 juli rycker allt närmare och nu försöker Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa reparera banden med landets vita väljare - vars relation med regeringspartiet Zanu-PF är näst intill obefintlig efter exdiktatorn Robert Mugabes 37-åriga tid vid makten.(TT)

Mnangagwa tog över presidentposten när Mugabe avsattes i november förra året. Nu utmanas han av den 40-åriga rivalen Nelson Chamisa - och det väntas bli en tuff match.

Den spända relationen med Zanu-PF gör att den vita minoriteten vanligtvis röstar på Chamisas Rörelsen för demokratisk förändring (MDC) eller något annat oppositionsparti.

Mugabes jordreformer innebar att vita bönder tvingades överlämna sin mark till svarta politiker, soldater eller lokala ledare. Men framför en folkmassa med vita bönder lovar nu den 75-åriga presidenten att han ska göra upp med partiets rasåtskillnadspolitik.

– Jag vet de som har flyttat från en gård till en annan. Som har kört dem i botten för att sedan lägga beslag på någon annan gård. Den tiden är över, säger Mnangagwa.

Kritiker avfärdar talet som ett pr-trick uppbackat av människor med politiska och finansiella intressen - medan andra fylls med framtidstro.

– Han ser oss alla som en del av samma folk. Vi är en nu, och det är vackert, säger ingenjören Cais Carstens, en av de hundratals vita zimbabwier som samlats i den välbeställda förorten Borrowdale i huvudstaden Harare.