Annons
Nyheter

"Viktigaste som finns är att vara lycklig"

Världens lyckligaste befolkning finns i Finland, enligt en ny FN-rapport. Även resterande nordiska länder ligger i topp när det kommer till lycka. Nycklarna till höga lyckotal i ett land är trygghet, jämlikhet, demokrati och stabilitet, bland annat.(TT)
Publicerad 20 mars 2019

Enligt Bengt Brülde, professor i praktisk filosofi, har begreppet lycka fyra olika innebörder. Lycka kan beskrivas som eufori och det kan beskrivas som sinnesfrid. Religiösa och andliga personer kan exempelvis ofta prata om lycka som sinnesfrid.

””

I en ny FN-rapport rankas totalt 156 länder i hur lyckliga ländernas befolkningar upplever sig vara. I toppen finns samtliga nordiska länder, men också Nederländerna, Schweiz, Nya Zeeland, Kanada och Österrike.

””
Annons

Relationer och arbete påverkar

Sverige hamnar på en sjunde plats i årets rankning. Vi är alltså ett jämförelsevis lyckligt folk, enligt undersökningen.

Enligt Bengt Brülde har lyckoforskningen två parallella spår. I det ena spåret tittar man som i den aktuella rapporten på länder. Där mäter man genomsnittslyckan i de olika länderna och rangordnar dem därefter för att sedan undersöka vad dessa länders skillnader beror på, genom att hänvisa till exempelvis hur väl samhällsinstitutioner fungerar och hur rikt landet är. Det andra spåret handlar om att studera lycka på individnivå, då man försöker förklara skillnader mellan individer i stället för mellan länder.

När man ska förklara skillnader i lycka inom ett rikt land som Sverige spelar de yttre livsvillkoren som exempelvis inkomst, status och boende mindre roll eftersom de allra flesta har sina basala behov uppfyllda, enligt Brülde. I stället blir våra relationer, vår arbetssituation, vår fritid och psykologin desto viktigare.

””

Ensamma mindre lyckliga

Människor som lever i en kärleksrelation är också överlag lyckligare än de som inte gör det. Även de som har ett starkt socialt nätverk känner sig ofta lyckligare.

””

Det tredje området som påverkar hur lyckliga vi känner oss är psykologin. Där finns det flera faktorer och personlighetsdrag som spelar in i huruvida vi känner oss lyckliga eller inte, och de väger ofta tungt, enligt Bengt Brülde. Den som exempelvis är utåtriktad, har god självkänsla och ser positivt på saker är ofta betydligt lyckligare än den som saknar de personlighetsdragen.

TT: Vad ska man tänka på om man vill bli lyckligare, oavsett personlighetsdrag?

””

TT: Hur viktigt är det att vara lycklig?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons