Annons
Nyheter

Nej till May i svidande brexitförlust

Parlamentet i Storbritannien säger nej till regeringens utträdelseavtal ur EU. Nu väntar ett ovisst läge där resultatet kan bli allt från nyval till ingen brexit alls. En misstroendeomröstning hålls redan på onsdagen. Premiärminister Theresa May gjorde vad hon kunde för att mana till ett ja.(TT)
Publicerad 15 januari 2019

Premiärminister Theresa May gjorde vad hon kunde för att mana till ett ja.

””
””

Men det räckte inte. Röstsiffrorna blev ändå massiva 432 mot 202, en marginal på över 200 röster.

Annons

"Skandalöst"

Utanför parlamentet i London var brexitanhängare och brexitmotståndare eniga i kritiken mot utträdelseavtalet.

””

Den något yngre Lisa Stocks, 64, tycker lika illa om avtalet - fast av helt andra orsaker.

””

Strid om nödlösning

Motståndet mot avtalet har främst gällt den så kallade nödlösningen om Nordirland - på brexitengelska kallad backstop.

Nödlösningen har arbetats fram för att hålla gränsen öppen mellan Nordirland och resten av Irland, även efter brexit, för att undvika att de gamla oroligheterna vaknar till liv igen.

Även om den bara ska tas till om inget annat alternativ kan hittas inom drygt 1,5 år så anser nordirländska unionistpartiet DUP och många andra brexitförespråkare att nödlösningen går för långt och riskerar att låsa fast Nordirland i EU-regler för en obegränsad tidsrymd.

Historisk förlust

Omröstningsresultatet gör Theresa May historisk. Aldrig tidigare har en brittisk regering förlorat så stort i en parlamentsomröstning. Det gamla "rekordet" innehades av Labour-premiärministern Ramsay MacDonald vars regering i oktober 1924 förlorade en omröstning med 166 rösters marginal och därefter avgick.

Om också May nu kommer att avgå återstår att se. Läget är ovisst.

Annons

Oppositionsledaren Jeremy Corbyn kräver en misstroendeomröstning, som kan komma att hållas redan på onsdagen.

””

Nyval eller no deal?

Theresa May tar ändå strid, räknar med att klara av misstroendeomröstningen och tänker sedan tala med tunga parlamentsledamöter om vad som nu kommer att ske.

Senast på måndag måste May berätta för parlamentet vad hon tänker göra. En av hennes talesmän uppger för Reuters att May fortsatt räknar med att lämna EU den 29 mars, även om det finns en möjlighet att be om förlängd förhandlingstid.

Därtill finns allehanda andra utvägar - allt från nyval eller en ny folkomröstning om EU-medlemskapet till ett snabbt omförhandlat utträde på annat vis eller rent av ett helt avtalslöst utträde.

"Risken för ett oordnat brittiskt utträde har ökat med kvällens omröstning", konstaterar EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i ett uttalande där han lovar fortsatta EU-förberedelser för ett sådant läge.

"Jag manar Storbritannien att klarlägga sina avsikter så fort som möjligt. Tiden är nästan ute", säger en allvarlig EU-bas i Bryssel.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons