TT-Utrikes

Verkställandet av dödstraff stoppas i Gambia

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Gambias president Adama Barrow klargör att ett moratorium mot dödsstraffet införs för att bygga internationellt anseende för det lilla västafrikanska landet efter det politiska kaos som slutade i början av förra året.(TT)

Gambias president Adama Barrow klargör att ett moratorium mot dödsstraffet införs för att bygga internationellt anseende för det lilla västafrikanska landet efter det politiska kaos som slutade i början av förra året.

– Jag använder detta tillfälle för att utropa ett moratorium mot verkställandet av dödsstraffet i Gambia, som ett första steg mot ett slopande, sade Barrow i ett jubileumstal för 53-årsdagen av landets självständighet från Storbritannien.

Efter en lång tid av politiskt kaos lämnade den tidigare presidenten Yahya Jammeh Gambia i januari i fjol. Han hade styrt landet med järnhand sedan 1994, då han grep makten i en kupp.

Barrow har försökt reparera landets anseende. I år återupptog Gambia medlemskapet i Brittiska samväldet, som Jammeh såg till att landet lämnade 2013 och i ett av många bråk med utländska makter kallade en "nykolonial institution".