TT-Utrikes

Venezuela utvisar USA:s chargé d'affaires

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Venezuelas president Nicolas Maduro har beordrat USA:s chargé d'affaires Todd Robinson att lämna landet inom 48 timmar, som ett svar på de utökade amerikanska sanktionerna. Det venezolanska utrikesdepartementet har tidigare benämnt sanktionerna som USA har infört som "ett brott mot mänskligheten".(TT)

Venezuelas president Nicolas Maduro har beordrat USA:s chargé d'affaires Todd Robinson att lämna landet inom 48 timmar, som ett svar på de utökade amerikanska sanktionerna. Det venezolanska utrikesdepartementet har tidigare benämnt sanktionerna som USA har infört som "ett brott mot mänskligheten".

USA är ett av flera länder som inte godtar resultatet i helgens val där den sittande presidenten Nicolas Maduro vann en ny mandatperiod. De amerikanska sanktionerna är utformade så att det ska bli svårare för Venezuela att sälja statliga tillgångar.

Även EU överväger sanktioner mot landet. EU:s utrikeschef Federica Mogherini säger i ett uttalande att "EU och dess medlemsstater kommer att överväga att vidta lämpliga åtgärder" med anledning av presidentvalet.

Inga oberoende observatörer fanns på plats vid valet och oppositionen och kritiker i omvärlden pekar på en rad oegentligheter. Bland annat var de två främsta konkurrenterna till Maduro förbjudna att delta.