TT-Utrikes

Varningar lyfts för stormen Lane

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Den tropiska stormen Lane, som har försvagats rejält från den kraftiga orkan den var från början, rör sig utanför Hawaiis kust under lördagen. USA:s nationella vädertjänst (NWS) har lyft de varningar som tidigare utlysts för ovädret.(TT)

Fortfarande väntas mer regn över ökedjan och en uppmaning om att hålla uppsikt över plötsliga översvämningar kvarstår för ön Oahu fram till söndagsmorgonen, enligt lokala räddningsmyndigheter.

Högsta uppmätta ihållande vindhastigheter har sjunkit till 22 meter per sekund.

Flera hem har skadats eller förstörts på Hawaii, den största ön i ögruppen med samma namn. Regn från stormen har fallit i två dagar och orsakat kraftiga översvämningar och jordskred som lett till att flera vägar stängts.

Minst två bostadsområden kring staden Hilo evakuerades i fredags och mer än 50 människor som stängts in av vattenmassorna har räddats sedan i torsdags, rapporterar myndigheterna.

Hilo har fått 79 centimeter regn från onsdag till fredag den här veckan, den största regnmängden på tre dagar sedan mätningarna inleddes 1949. Några områden har fått mer än 114 centimeter regn under samma tid.

Enligt väderprognoser kommer Lane fortsätta försvagas till ett tropiskt lågtryck under söndagen.