Annons
Nyheter

Våldshärjat Guatemala går mot val

Demonstranter fyller gatorna i Guatemala i protest mot landets korruptionsanklagade president. Den största folkliga protesten i landet på 20 år överskuggar det kommande valet. Möjligheterna att ställa Otto Pérez Molina inför rätta växer. Men avgå tänker han inte göra.(TT)
Publicerad 28 augusti 2015

Om en dryg vecka är det presidentval i Guatemala. Men valrörelsen har hamnat i skymundan av de dramatiska händelserna kring den sittande presidenten Otto Pérez Molina.

"Avgå nu!"

Annons

"Guatemala har ingen president".

De senaste dagarna har tiotusentals människor demonstrerat och budskapen på deras plakat är glasklart.

Folklig resning

””

I våras avslöjade en FN-stödd kommission skandalen som fått namnet La Linea, linjen, efter det telefonnummer som importörer kunde ringa för att muta sig till att slippa tullavgifter. Utredarna har avlyssnat tusentals telefonsamtal och epost och säger nu att det finns bevis för att presidenten är direkt inblandad.

Otto Pérez Molina har bett om ursäkt för att det har hänt under hans tid som president, men avfärdar alla anklagelser som rör honom själv.

Häva immuniteten

Högsta domstolen har i veckan på nytt beslutat att kongressen kan utmana den immunitet president har. Det har hänt en gång förut. Då röstade kongressen emot. Men det folkliga trycket har växt, och nu har även näringslivets mäktiga organisation vänt sig mot presidenten.

””

Anklagelserna har fått ministrar att avgå på löpande band. Ingen vill associeras med skandalen, som redan fällt vicepresidenten Roxana Baldetti.

Men La Línea är bara en i raden. Oegentligheter inom socialförsäkringssystemet och polisen har också avslöjats.

Korruptionen utbredd

Annons

Guatemala är en mycket svag rättsstat, vilket gjort det till ett genomkorrupt land. Lobbyister och ekonomiska krafter, legala som illegala, har stort spelutrymme. Det går att köpa politiker ganska enkelt, konstaterar Staffan Löfving, Guatemalakännare på Stockholms universitet.

Korruptionen och kriminaliteten sipprar vidare ner genom samhället. Våldet är utbrett på alla nivåer, liksom fattigdomen hos framför allt ursprungsbefolkningen. Samtidigt är såren från det blodiga inbördeskriget som varade i 36 år, då Otto Pérez Molina var en högt uppsatt militär, fortfarande vidöppna.

FN-utredningen har nu satt hela det politiska systemet i gungning.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons