TT-Utrikes

Våldsamt utanför Albaniens parlament

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Tusentals personer har slutit upp i protester utanför det albanska parlamentet i Tirana med krav om premiärminister Edi Ramas avgång. Protesterna har urartat i sammandrabbningar med polis, som använt tårgas och vattenkanoner när grupper av människor försökte ta sig förbi polisen till parlamentsbyggnaden.(TT)

Tusentals personer har slutit upp i protester utanför det albanska parlamentet i Tirana med krav om premiärminister Edi Ramas avgång.

Protesterna har urartat i sammandrabbningar med polis, som använt tårgas och vattenkanoner när grupper av människor försökte ta sig förbi polisen till parlamentsbyggnaden. Från folkmassan har det kastats rökgranater och sten.

Två poliser har förts till sjukhus och fyra demonstranter har fått vård för andningssvårigheter, enligt myndigheterna.

I onsdags manade Lulzim Basha, ledare för det största oppositionspartiet Albaniens demokratiska parti, till protesterna. Basha sade att söndagen skulle bli Ramas sista dag vid makten och uttalade att "regimen måste fällas till varje pris".

Inom den albanska politiken anklagar de flesta partier varandra för korruption. En fempartikoalition har nu samlats i ett försök att fälla premiärministern med sikte på ett framtida nyval.