TT-Utrikes

Våldet i centrum när Mali går till val

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Presidentvalet i våldshärjade Mali väcker hopp om ett stopp på landets utdragna konflikt. Den sittande ledaren, Ibrahim Boubacar Keita, pressas av ett växande missnöje med hur han hanterat säkerhetsfrågan. Huvudutmanaren får ändå svårt att slå presidenten, spår bedömare.(TT)

Mali, ett av världens fattigaste länder, har under flera år skakats av våld i en konflikt med separatistrebeller och islamistiska extremister. Den senaste blodiga attacken, ett jihadistattentat i nordöstra Mali, skedde bara veckor innan söndagens presidentval. Under de senaste månaderna har över 100 personer dödats i den instabila regionen, vilket sätter ljuset på hur skör säkerheten är i den västafrikanska nationen.

Avfärdar anklagelser

Våldet har blivit en central fråga i valet. Den sittande presidenten Ibrahim Boubacar Keita, känd som IBK, beskylls av sina motståndare för att inte ha lyckats skapa säkerhet i landet och lösa den turbulens som följt på ett misslyckat fredsavtal 2015. Ändå avbildas han på valaffischer i huvudstaden Bamako med texten "säkra freden". Ledaren har avfärdat de senaste månadernas många attacker som "fickor av våld" och "rester av terrorism", och uppgav under ett valmöte att staten ändå gör "enorma ekonomiska insatser" för att förhindra fler dåd.

Samtidigt har missnöjet med IBK och hans parti RPM (Samling för Mali) vuxit. Exempelvis samlades i juni hundratals invånare i huvudstaden i protester.

Bland de övriga 23 presidentkandidaterna finns en som anses kunna utmana presidenten: Den tidigare finansministern Soumaila Cissé, som förlorade mot Ibrahim Boubacar Keita i valet 2013. Han och hans parti URD har redan gått ut och hävdat att det förekommer fusk inför söndagens val.

Kraftig övervakning

Våldet är också ett hot mot själva valet. 30 000 personer från bland annat säkerhetsstyrkor och regeringsvänliga beväpnade grupper har i uppgift att övervaka processen på valdagen.

Från EU väntas 100 observatörer finnas på plats. Unionens chefsobservatör, italienska Cécile Kyenge, säger till AFP att hon manar till "mer transparens" och möjlighet för observatörerna att göra sitt jobb. Ändå finns oro över att människor i våldsdrabbade områden inte kommer att våga gå till valurnorna.

I valet 2013 fick Ibrahim Boubacar Keita 78 procent av rösterna. Diplomater som nyhetsbyrån Reuters pratat med spår valseger för presidenten även i år, trots kritiken mot honom. Om ingen av kandidaterna får mer än hälften av rösterna så sker en andra valomgång, planerad till den 12 augusti.

Bland de som vill se fred i Mali väcks hopp om att valet kan bidra till att det fredsavtal som i juni 2015 slöts mellan regeringen och rebellstyrkorna återigen kan hamna på den politiska agendan, efter den senaste tidens konflikt.