TT-Utrikes

Stora valproblem i Afghanistan även dag två

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Väljare som inte kunnat rösta i det delvis kaotiska afghanska parlamentsvalet fick en ny chans under söndagen. Men problemen fortsatte även på valdag nummer två. Omkring tre miljoner afghaner tog sig till vallokalerna för att rösta under lördagen, enligt valmyndigheterna.(TT)

Omkring tre miljoner afghaner tog sig till vallokalerna för att rösta under lördagen, enligt valmyndigheterna. Deras minsta bekymmer var att bestämma sig för vilken kandidat till parlamentet de skulle pricka för.

Efter en valkampanj präglad av våld skakades Afghanistan av flera blodiga attacker under valdagen, samtidigt som administrativa problem ledde till långa väntetider.

FN-organet Unama beskriver det som hoppfullt att så pass många människor ändå gick och röstade.

"De väljarna förtjänar beröm för att ha uppfyllt sina medborgerliga plikter", skriver Unama i ett uttalande.

"De röstberättigade väljare som inte kunde lägga sina röster, på grund av tekniska problem, förtjänar möjligheten att rösta."

Förblev stängda

Totalt var nio miljoner människor röstberättigade inför lördagens val. De som inte lyckats rösta fick veta att de kunde besöka lite drygt 400 vallokaler som skulle hålla extraöppet under söndagen med hjälp av 500 extrainkallade valarbetare.

I slutändan öppnade 253 vallokaler. I några av dem fortsatte de tekniska problemen - och i andra var röstlängderna ofullständiga eller saknades helt, enligt valmyndigheten.

– Många av problemen vi hade i går existerar även i dag, säger valmyndighetens talesperson Ali Reza Rohani.

Inga våldsamheter i samband med valet rapporterades på söndagen, men 148 vallokaler som skulle öppna förblev stängda av säkerhetsskäl.

Risk för fusk

Valdeltagandet var på lördagen högst i storstäderna, med drygt en miljon röstande i huvudstaden Kabul. På landsbygden var dock uppslutningen svag, uppger observatörsorganisationen Afghanistans stiftelse för transparenta val.

Beslutet att förlänga valet innebar risker.

– Det öppnar möjligheten för fusk, säger stiftelsens chef Naim Ajubzada, och varnar för att valurnor i en del vallokaler fick stå kvar under natten.

Valet i provinsens Kandahar är sedan tidigare framflyttat en vecka på grund av mordet på den inflytelserika polischefen Abdul Raziq. Även i provinsen Ghazni har valet skjutits upp, på grund av oenighet kring representationen av olika etniska grupper.

Valresultatet väntas bli offentliggjort tidigast om drygt två veckor.