TT-Utrikes

Utbrytare ur Sannfinländarna bildar Blå framtid

TT-Utrikes

Utbrytargruppen Nytt alternativ som lämnade Sannfinländarna i protest mot den nya partiledningen blir Blå framtid. Framöver ska man bilda ett eget parti under samma namn.(TT)

Artikeln publicerades 19 juni 2017.

Till en början ska Blå framtid, som består av före detta ledamöter i Sannfinländarnas riksdagsgrupp, fungera som en förening. Föreningen har stadgar och ett partiprogram, och har redan registrerats, säger Europa-, kultur och idrottsminister Sampo Terho.

Enligt Terho står namnet för "stabilitet, fred, fosterländskhet, resultatinriktning och förnyelse".

Sannfinländarnas riksdagsgrupp splittrades sedan Jussi Halla-aho valdes till ny partiledare efter Timo Soini. Anledningen är det missnöje utbrytarna känner med partiets nya styre med den främlingsfientlige och euroskeptiske Halla-aho i spetsen. Bland avhopparna finns Timo Soini. Gruppen har också fått avskedsbrev från partiet som inte vill ha kvar dem som medlemmar.

Debaclet kring Sannfinländarna har lett till en regeringskris i landet och oppositionen föreslår misstroendevotum. Statsminister Juha Sipilä (C) säger dock att det inte finns någon orsak till förtida riksdagsval trots att regeringskoalitionen har ändrats.