TT-Utrikes

Trump: Stort sanktionspaket mot Nordkorea

TT-Utrikes Artikeln publicerades

USA kommer att införa vad som beskrivs som "det största paketet av sanktioner hittills" mot Nordkorea.(TT)

– I dag tillkännager jag att vi kommer att presentera det största sanktionspaketet någonsin gentemot den nordkoreanska regimen, sade USA:s president Donald Trump i ett långt tal som han höll till en stor konservativ sammanslutning som på fredagen möttes i Washington.

Enligt talet ska det amerikanska finansdepartementet inom kort stoppa ytterligare inkomstkällor som Nordkorea använder för att bygga sitt kärnenergiprogram och till militär förstärkning.

Enligt en utskrift av talet skulle Trump också säga att de nya sanktionerna kommer att rikta in sig på mer är 50 "fartyg, fraktföretag och handelsföretag som för närvarande hjälper Nordkorea att kringgå sanktioner". Men den delen hoppade den amerikanske presidenten över.

– Ärligt talat. Förhoppningsvis kommer positiva saker att hända, sade han i stället.

Senare på fredagen, under en gemensam presskonferens med den australiske premiärministern Malcolm Turnbull, förklarade Trump att de nya sanktionerna bara var ett första steg.

– Om sanktionerna inte fungerar, måste vi övergå till fas två. Fas två kan vara något mycket hårt, fortsatte Trump utan att utveckla vidare vad han menade med sina ord.