TT-Utrikes

USA säljer robotförsvarssystem till Saudiarabien

TT-Utrikes Artikeln publicerades

USA:s försvarsdepartementet Pentagon har godkänt en försäljning av robotförsvarssystemet THAAD till Saudiarabien. Affären är värd cirka 15 miljarder dollar.(TT)

USA:s försvarsdepartementet Pentagon har godkänt en försäljning av robotförsvarssystemet THAAD till Saudiarabien. Affären är värd cirka 15 miljarder dollar.

"Affären främjar USA:s nationella säkerhet och utrikespolitiska intressen, och stärker den långsiktiga säkerheten i Saudiarabien och Gulfregionen inför iranska och andra regionala hot", heter det i uttalandet från Pentagon.

Affären kan genomföras om kongressen inte stoppar den inom 30 dagar. Den är en del av det vapenpaket som president Donald Trump lovade det saudiska kungadömet under sitt besök i maj.

Bakom THAAD står bolagen Lockheed Martin och Raytheon.

THAAD-systemet finns redan i Saudiarabiens grannländer Qatar och Förenade Arabemiraten och är en av USA:s mest effektiva robotsköld med ett mycket avancerat radarsystem. Utplaceringen i Sydkorea, som skydd mot Nordkoreanska robotar, har framkallat protester från Kina, som befarar att radarsystemet ska tillåta USA att hålla koll på Kinas luftrum.