TT-Utrikes

USA: Nordkorea ställde in möte med Pence

TT-Utrikes Artikeln publicerades

USA:s vicepresident Mike Pence skulle ha träffat den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Uns lillasyster Kim Yo-Jong och den politiske veteranen Kim Yong-Nam under vinter-OS i Sydkorea. Men Nordkorea ställde in mötet i sista minuten.(TT)

I hemlighet skulle Pence och den nordkoreanska delegationen träffas, det var planen. Men Nordkorea ställde in mötet, sedan Pence sagt att han fördömer övergreppen från den "mordiska regimen" och talat om planer på nya hårda ekonomiska sanktioner, enligt amerikanska utrikesdepartementets talesperson Heather Nauert.

"Nordkorea lockade med ett möte i hopp om att vicepresidenten skulle mildra sitt budskap, vilket skulle ha gett dem tillgång till världsscenen för att sprida sin propaganda under OS", säger Pences stabschef Nick Ayers i ett uttalande.

Nordkorea ställde in mötet två timmar innan det skulle äga rum.

"De ställde in mötet, eller så kanske de aldrig var seriösa med planerna på att sitta ner", uppger Ayers.

Om det blivit av hade det varit det första schemalagda mötet mellan högt uppsatta tjänstemän från Trumps regering och Nordkorea. Länderna är i konflikt över att diktaturen utvecklar ballistiska robotar som kan nå USA.

Enligt Heather Nauert ville Pence "ta tillfället i akt" och tala med Nordkorea om att överge sitt robot- och kärnvapenprogram.

"I sista minuten beslutade Nordkoreas tjänstemän att inte gå vidare med mötet. Vi beklagar att de inte utnyttjade denna möjlighet" säger hon.