TT-Utrikes

Talibanledare dödförklarad i känsligt läge

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Jalaluddin Haqqani, mytomspunnen ledare för en av de största militanta rörelserna i Afghanistan, har gått bort vid 79 års ålder. Beskedet från talibanerna kommer i ett känsligt läge för landet. Att berätta om ledarens död kan därför ha strategisk betydelse, tror en expert.(TT)

Talibanerna anger inte var eller när deras ledare ska ha dött. "Han utstod svåra prövningar i religionens namn då han var ung och stark, och utstod på äldre dagar långvarig sjukdom", står det i rörelsens kungörelse kring dödsfallet, enligt nyhetsbyrån AFP.

Jalaluddin Haqqani är symboliskt viktig som islamistisk ideolog och militär ledare. Han gjorde sig ett namn som gerillakrigare mot den sovjetiska närvaron i Afghanistan och åtnjöt sedan stöd från USA och Pakistan under kriget på 1980-talet. Det florerar till och med uppgifter - dock sannolikt falska - om att han i den vevan träffade USA:s dåvarande president Ronald Reagan. Hans rörelse strider i dag mot USA och regimen i Kabul.

Haqqani knöt hursomhelst nära band till Usama bin Ladin, som lockades till området i samband med kriget och sedan gömde sig där inför och efter terrordåden mot Washington och New York den 11 september 2001.

Kan vara strategi

I det krig mot terrorismen som vidtog hittade USA till slut bin Ladin och dödade honom i Pakistan 2011. De senaste åren har amerikanerna flera gånger skickat ut uppgifter om att Haqqani är död, men det har inte bekräftats av talibanerna förrän nu.

Sydasienkännaren Sten Widmalm, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet, bemöter uppgifterna med försiktighet. Han menar att det kan finnas en strategi bakom meddelandet om en så pass symboliskt viktig ledares död. Än finns heller inga konkreta bevis.

– Det har nästan funnits en sorts strategi att annonsera en ledares död, för att ta bort trycket från vissa personer som är efterlysta till exempel. Man kan också göra det för att kunna omgruppera i fred och hålla honom borta från attacker av olika slag, särskilt när maktkonstellationen i Afghanistan är på väg att förändras, säger han till TT.

Eldupphör i Afghanistan

I Afghanistan finns ett visst hopp om fredsförhandlingar mellan talibanerna och Kabul sedan den afghanske presidenten Ashraf Ghani erbjudit en tre månader lång vapenvila. Men överenskommelsen bröts av talibanerna. Uppgifterna om ledarens död kommer därför i ett känsligt läge.

– Jag kan bara spekulera. Haqqani kan ha varit död länge. Eller så lever han fortfarande. Att påstå att Haqqani är död nu kan i varje fall förstärka hans sons maktposition. Det kan handla om att det upplevs som viktigt att skapa intryck av en enad front inför kommande strider såväl som förhandlingar, säger Widmalm.

Jalaluddin Haqqanis militanta rörelse kallas numera Haqqani-nätverket. Hans son Sirajuddin Haqqani har tagit över ledarskapet, och ingår också i talibanernas ledning.

– På senare år har han i praktiken inte lett nätverket utan det är söner och andra släktingar, så i praktiken tror jag inte att detta är så betydelsefullt, säger Ann Wilkens, Afghanistankännare och före detta ambassadör i Pakistan, till TT.