TT-Utrikes

Människorättschef brännmärker ungersk lag

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Ungerns parlament har med stor majoritet och trots kritik från EU och människorättsorganisationer som väntat röstat igenom en lag som gör det straffbart att hjälpa illegala flyktingar. "Uppenbart främlingsfientlig", dundrar FN:s människorättschef Zeid Ra'ad al-Hussein.(TT)

Parlamentet röstade även igenom ett konstitutionellt tillägg som säger att en "främmande population" inte kan bosätta sig i Ungern. Detta i en tydlig signal mot ett omfördelningssystem för flyktingar inom EU.

Lagen kallas Stoppa Soros-lagen eftersom den siktar på att hindra organisationer, som den amerikanske miljardären George Soros välgörenhetsorganisation Open Society Foundation, från att hjälpa flyktingar som befinner sig illegalt i landet. Människor som bryter mot lagen kan dömas till fängelse och organisationer kan förbjudas att verka i landet.

Lagen utlovades av premiärminister Victor Orbán vars parti Fidesz vann en två tredjedelars majoritet i det ungerska valet i april.

Zeid Ra'ad al-Hussein brännmärker lagen:

– Det konstanta underblåsandet av hat av den nuvarande regeringen för politisk vinning har lett fram till den här senaste skamliga utvecklingen, som är uppenbart främlingsfientlig och går på tvärs med europeiska och internationella människorättsnormer och värderingar, säger han.